Καλωσήλθατε στις Θεολογικές διαδρομές!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Θρησκευτικές κοινότητες


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη Ευρώπη
I. H θρησκεία στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Ευρώπης

ii. Θρησκευτικές κοινότητες: Δικαιώματα και υποχρεώσεις


4. Εμπνευστείτε από τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου και του αντιπροέδρου Ταγιάνι και γράψτε ένα κείμενο-επιστολή που να απευθύνεται στους μαθητές του σχολείου σας.

«Οι υπεύθυνοι μέσα στις θρησκευτικές κοινότητες οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια ειρηνική θεολογία και ανθρωπολογία, αντλώντας από τον πλούτο των θρησκευτικών μας αρχών και από τις καλύτερες σελίδες των παραδόσεών μας. Ιδιαίτερα καλούμεθα να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή βίας. Τονίζοντας το χρέος παντός ανθρώπου να σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία των συνανθρώπων του. Η βία εν ονόματι της θρησκείας βιάζει την ουσία της θρησκείας. Και κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λάδι της θρησκείας, για να δυναμώνει τη φωτιά των συγκρούσεων. Η θρησκεία είναι θείο δώρο, που γαληνεύει τις καρδιές, θεραπεύει τις πληγές και φέρνει πλησιέστερα άτομα και λαούς».
 Αναστάσιος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Χαιρετισμός στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών: «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»

 «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση και τον φονταμενταλισμό. Ο διάλογος μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων έχει καθοριστική σημασία για την υπεράσπιση των αξιών των κοινωνιών μας. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ενισχύσουν αυτόν τον διάλογο και να μην τον περιορίσουν στο επίπεδο των θρησκευτικών ηγετών και των θεολόγων, αλλά να τον επεκτείνουν στους νέους».
 Ταγιάνι Α., Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 


Αγαπητοί μας μαθητές,
Θεωρήσαμε καλό, να σας γράψουμε μια επιστολή και να σας μιλήσουμε για τη θρησκευτική ελευθερία και για το πόσο έχει αλλάξει, σε κλίμακα χαμηλότερη από το ό,τι θα έπρεπε.
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα πίστης, μα οι άνθρωποι αλλάζουν αρκετά τα λόγια των θεών τους, όπως για παράδειγμα στο Χριστιανισμό η βία είναι αμαρτία, πόσο μάλλον όταν γίνεται στο όνομα του Θεού. Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε και αναθεωρήσουμε το θέμα της πίστης.
Στέλνουμε λοιπόν στο σχολείο σας, ώστε να μείνουν ενωμένοι και να μπορέσουν να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο. Αν πέσει η ριζοσπαστικοποίηση και ο φονταμενταλισμός, θα μπορέσουμε να είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι. Αν τα παιδιά βγάλουν την φωνή από μέσα τους και αντιδράσουν, θα γεννηθεί η ελπίδα, μόνο τότε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα ενισχύσουν αυτό το λόγο και θα επεκταθούν στους νέους.
Εν κατακλείδι,  ελπίζουμε να μπορέσουμε να σας πείσουμε και ευχόμαστε να κατανοήσετε όλα τα παραπάνω.

Ευχαριστούμε,
Οι υπεύθυνοι των
    Θρησκευτικών κοινοτήτων  
Γιώργος- Αθηνά -Μιχαήλ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις