Καλωσήλθατε στις Θεολογικές διαδρομές!

Web 2.0 tools

Εργαλεία web 2.0 για σχολεία


Power point basic

Πώς θα δημιουργήσουμε όμορφες παρουσιάσεις!

Δημιουργία αφίσας με το PosterMyWall

Το εργαλείο PosterMyWall μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε posters με έναν πάρα πολυ απλό τρόπο χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή μας.


Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα poster ξεκινώντας με κάποιο από τα έτοιμα πρότυπα που μας δίνει ή να ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας μια εικόνα φόντου, διαλέγοντας από μια τεράστια συλλογή. Αν τίποτα απο τα προηγούμενα δεν μας καλύπτει, μπορούμε να ανεβάσουμε τις δικές μας φωτογραφίες.
Το εργαλείο είναι δωρεάν με τον περιορισμό ότι θα εμφανίζεται ένα υδατογράφημα στο κάτω μέρος του poster (το οποίο μπορείτε να το αποκόψετε με κάποιο προγραμμα επεξεργασίας εικόνας). Φυσικά πληρώνοντας ένα ποσό σας δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε το poster σας σε υπερυψηλή ανάλυση έτσι ώστε να το τυπώσετε σε μεγάλες διαστάσεις.
Μεταβείτε στη διεύθυνση http://www.postermywall.com/
Στο PosterMyWall μπορείτε να δημιουργήσετε τριών (3) ειδών Posters αλλά μόνο τα πρώτα δύο είναι διαθέσιμα χωρίς λογαριασμό στο facebook. Η δημιουργία ημερολογίου (Photo Calendar) δεν είναι δωρεάν και δεν μπορείτε να κατεβάσετε το ημερολόγιο που θα φτιάξετε. 
Βήμα 1: Για να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός poster κάντε κλικ στο "New Design".
Βήμα 2: Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το φόντο του Poster σας. Μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο πρότυπο έχοντας την δυνατότητα να το κατηγοριοποιήσετε ανάλογα με το μέγεθος (πατώντας το All Sizes), να δημιουργήσετε ένα κενό χρησιμοποιώντας το "blank canvas" ή να επιλέξετε μια κατηγορία από τις παρακάτω. Στην περίπτωση που διαλέξετε κάποια κατηγορία, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με τα έτοιμα πρότυπα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Βήμα 3α: Αφού επιλέξετε κάποιο έτοιμο πρότυπο, στην συνέχεια θα πρέπει να πατήσετε το  για να επεξεργαστείτε το poster σας.
Βήμα 3β: Αν επιλέξετε "Blank Canvas" τότε στην επόμενη οθόνη θα πρέπει να επιλέξετε 
  1. τον τύπο του σχεδίου π.χ poster, tabloid, flyer, instagram post κ.α
  2. τον προσανατολισμό του και 
  3. τέλος μία από τις παρακάτω 5 επιλογές. 
Η κύρια οθόνη σχεδίασης έχει τις παρακάτω ενότητες:
Εργαλειοθήκη: Βρίσκεται στο αριστερό μέρος της οθόνης. Απο εδώ ξεκινάτε. Μπορείτε να προσθέσετε στο poster σας φωτογραφίες, κείμενο, κείμενο με εφέ και εικόνες clipart. Φυσικά μπορείτε να τροποποιήσετε το φόντο του poster σας
Γενικές ρυθμίσεις για ένα αντικείμενο: Η στήλη αυτή εμφανίζεται αν επιλέξετε κάποιο αντικείμενο (κείμενο, εικόνα κ.α). Σε αυτή την παλέτα θα βρείτε γενικές ρυθμίσες για κάθε επιλεγμένο αντικείμενο. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αντικείμενο πιο πάνω από κάποιο άλλο και να κλωνοποιήσετε ή να διαγράψετε κάποιο αντικείμενο (δεν λειτουργεί το πλήκτρο DEL)
Κείμενο: Το πεδίο αυτό εμφανίζεται μόνο αν έχετε επιλέξει αντικείμενο κειμένου και εκεί γράφετε το κείμενο που θα εμφανιστεί
Εφέ: Το πεδίο αυτό εμφανίζεται μόνο αν έχετε επιλέξει αντικείμενο fancy text και επιλέγετε το είδος του εφέ.
Γραμματοσειρά: Το πεδίο αυτό εμφανίζεται μόνο αν έχετε επιλέξει αντικείμενο κειμένου και επιλέγετε φυσικά τη γραμματοσειρά. Οι γραμματοσειρές που εμφανίζονται δεν υποστηρίζουν ελληνικούς χαρακτήρες οπότε όποια και αν επιλέξετε δεν θα αλλάξει η μορφή των ελληνικών γραμμάτων.
Άλλες επιλογές: Επιλέγετε χρώμα, στοίχιση και διάφορα άλλες επιλογές για το κείμενο ή διάφορα εφέ και επιλογές επεξεργασίας αν έχετε επιλέξει αντικείμενο εικόνας
Βήμα 4: Αφού τελειώσετε με την εργασία σας υπάρχουν οι επιλογές της αποθήκευσης, διαμοιρασμού, μεταφόρτωσης στον Η/Υ σας και αγοράς. Όλες οι επιλογές απαιτούν εγγραφή στην υπηρεσία, εκτός από την μεταφόρτωση (download). 
Αφού επιλέξετε "Download" στην συνέχεια στο παράθυρο που ανοίγει πατάτε πάλι το "Download" και αποθηκεύετε το αρχείο στον Η/Υ σας.

Εργαλείο γραφικών γενικής χρήσηςχρήσης 

Δημιουργική Γραφή 


Συμπίεση αρχείων PDF online δωρεάν 




Άνοιγμα λογαριασμού στο gmail.com

 Με αυτό το email θα αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες Google υπηρεσίες
Βέβαια, ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε ήδη λογαριασμό Gmail. Επομένως:
 Όποιος δεν έχει Gmail, δημιουργεί λογαριασμό, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Για να δημιουργήσετε  λογαριασμό Gmail η διαδικασία είναι απλή :
  1. Θα πάτε στη διεύθυνση https://accounts.google.com/SignUp?hl=el
  2. Συμπληρώστε με ελληνικούς χαρακτήρες Όνομα και Επώνυμο (δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τα πραγματικά).
  3. Συμπληρώστε με λατινικούς χαρακτήρες εκεί που λέει το "Επιλέξτε το ονομα χρήστη σας". Πρέπει να είναι μοναδικό για αυτό το λόγο μην βάλετε κάτι συνηθισμένο ή βάλτε και ένα νούμερο στο τέλος. Πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 6 χαρακτήρες. Οι έλεγχοι γίνονται on line οπότε μόλις εγκαταλείψετε το πεδίο θα ελέγξει εάν είναι σωστό η εάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί . 
  4. Συμπληρώστε τον κωδικό που θέλετε δύο φορές ("Δημιουργία κωδικού πρόσβασης:" και "Επιβεβαιώστε τον κωδικό πρόσβασης σας:"). Προσοχή πρέπει και τις δυο φορές να γράψετε τον ίδιο, να έχει μήκος τουλάχιστον 8 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει γράμματα και αριθμούς(Προτείνουμε να ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε το "Αντιγραφή-Επικόλληση" για λόγους ασφαλείας ώστε να είστε σίγουροι ότι το γράφετε σωστά και ότι είναι αυτό που πράγματι θέλετε).
  5. Γράφετε ημερομηνία γέννησης και Φύλο.
  6. Καταχωρείτε (προαιρετικά) το κινητό σας τηλέφωνο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον ασφάλεια),
  7. Καταχωρείτε (προαιρετικά) εναλλακτικό e-mail που πιθανά έχετε (μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον ασφάλεια).
  8. Διαλέγετε σαν τοποθεσία το "Ελλάδα".
  9. Πατήστε το "Επόμενο"
  10. Πατήστε το κουμπί "Συμφωνώ" για να αποδεχτείτε το "Απόρρητο και τους όρους" (θα χρειαστεί να πάτε στο τέλος του παραθύρου που έχει αναδυθεί)
  11. Πατάτε "Επόμενο" και είστε έτοιμοι !!  (Ταυτόχρονα αποκτάτε και πολλές άλλες υπηρεσίες τις οποίες συνιστούμε να τις εξερευνήσετε με πρώτη ευκαιρία).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ !!   Προτείνουμε (χωρίς να είναι απαραίτητο) όλα τα παραπάνω να γίνουν με Google Chrome για να γνωρίσετε και τον φυλλομετρητή της Google

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποια βήματα του βίντεο για την εκτέλεση της εργασίας διαφοροποιούνται λόγω των αλλαγών που κάνουν οι εταιρείες συχνά στα προϊόντα τους μια που το video έχει δημιουργηθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. ΟΙ αναλυτικές όμως οδηγίες είναι ακριβείς.

Ψηφιακή αφήγηση με το Voicethread

Το Voicethread είναι ένα πολυμεσικό εργαλείο παρουσιάσεων που διαθέτει συνεργατικό χαρακτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα. Έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει φωνή, κείμενο, αρχείο ήχου ή βίντεο.  Είναι δωρεάν στη χρήση και προσφέρεται για τη δημιουργία μίας ψηφιακής ιστορίας.
ΕΡΓΑΣΙΑ
  1. Αφού επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://voicethread.com, πηγαίνετε πάνω δεξιά στο register για να κάνετε εγγραφή. Συμπληρώστε τα στοιχεία που ζητούνται (όνομα, επώνυμο, e-mail και ένα επιθυμητό Password). To e-mail πρέπει να είναι πραγματικό γιατί θα σας σταλεί μήνυμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή.
  2. Συνδεθείτε πατώντας Sign in πάνω δεξιά συμπληρώνοντας το e-mail και το Password.
  3. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε! Πατήστε create για να δημιουργήσετε το έργο σας.
  4. Αρχικά πρέπει να ανεβάσετε τα αρχεία που θέλετε να εμφανιστούν στις σελίδες της παρουσίασής σας πατώντας το κουμπί Add Media. Τα αρχεία αυτά (εικόνες, φωτογραφίες, διαφάνειες από μια παρουσίαση που έχετε μετατρέψει σε εικόνες κ.ά.) μπορούν να εισαχθούν από τον υπολογιστή σας ή από την κάμερα ή από κάποιον δικτυακό τόπο.
5. Δίνετε έναν τίτλο στην παρουσίαση και στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε ή να διαγράψετε αρχεία ή να αλλάξετε τη θέση τους στην παρουσίασή σας.
6. Εισάγετε σχόλια σε όποιες διαφάνειες θέλετε πατώντας το κουμπί make a comment (στο κάτω μέρος κάθε εικόνας υπάρχει ένα κουμπί +). Μπορείτε να εισάγετε σχόλια χρησιμοποιώντας φωνή (με τη βοήθεια μικροφώνου ή τηλεφώνου) κείμενο, αρχείο ήχου ή βίντεο. 
7. Αφού ολοκληρώσετε την παρουσίασή σας μπορείτε αφού πρώτα πατήσετε το share να τη διαμοιραστείτε αντιγράφοντας τον σύνδεσμο (copy link), να καλέσετε φίλους να τη δουν ή να τη σχολιάσουν και να την ενσωματώσετε στον δικτυακό σας τόπο αφού αντιγράψετε τον κώδικά της (embed).
8. Αν κάτι δε σας αρέσει, μπορείτε να το τροποποιήσετε πατώντας το edit. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τον χρόνο μετάβασης από τη μια διαφάνεια στην επόμενη.
9. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα «κατεβάσματος» του έργου στον υπολογιστή σας ή σε άλλο φορητό μέσο ώστε να είναι διαθέσιμο και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά η υπηρεσία αυτή δεν είναι δωρεάν.
10. Δείτε μια δημιουργία εδώ: https://voicethread.com/share/8802832/
Καλές δημιουργίες!

Δημιουργία παραμυθιού με storybird

Το storybird είναι ένας ιστότοπος, που χρησιμεύει  στη δημιουργία και δημοσίευση παραμυθιών. Είναι πολύ χρήσιμο για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού και όχι μόνο.
Σε αυτή την εργασία σας ζητάμε :
Να φτιάξετε ένα παραμύθι  μέσω ‘storybird’.
 ΟΔΗΓΙΕΣ για τη δημιουργία ενός παραμυθιού:
 Συνδεθείτε στη σελίδα https://storybird.com/ 
  • Εγγραφείτε δωρεάν  πατώντας ‘educator’ και δίνοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.
  • ΄Επειτα επιλέξτε τίτλο για την τάξη σας και συμπληρώστε τα στοιχεία που απαιτούνται (χώρα, σχολείο, ταχ. Κώδικας ). Το βήμα ανέβασμα εικόνας μπορείτε να το παραλείψετε.
  • Όταν εμφανιστεί το κεντρικό μενού επιλέξτε ‘write’.
  • Από τις εικόνες επιλέγετε τον ήρωα της ιστορίας που θέλετε να γράψετε.
  • Στα δεξιά ή αριστερά  της εικόνας γράφετε το κείμενο, μέσα στο πλαίσιο. Με το + εισάγετε επιπλέον σελίδα. Μπορείτε να σύρετε όποια εικόνα επιλέξετε στο πλαίσιο της νέας σελίδας συνεχίζοντας την ιστορία.  
  •       Από κάτω εμφανίζεται και η εικόνα του εξώφυλλου, που μπορείτε να επεξεργαστείτε, γράφοντας τίτλο και συγγραφέα.
  • Όταν τελειώσετε το παραμύθι πατήστε ‘save’ για να αποθηκευθεί.
  • Πατώντας  public το παραμύθι σας δημοσιεύεται.
 Δείγμα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ     και ΕΔΩ


Δημιουργία video με το πρόγραμμα smilebox

Στην εργασία αυτή:
  • θα δημιουργήσετε μια παρουσίαση (slideshow) οποιουδήποτε θέματος επιθυμείτε με το Smilebox,χρησιμοποιώντας φωτογραφίες.

Mε Smilebox μπορείτε επίσης να φτιάξετε κάρτες, ημερολόγια, προσκλήσεις, κολάζ, λευκώματα κλπ. με φωτογραφίες ή βίντεο. Φαντασία και διάθεση να έχετε!


Τι θα κάνετε:

  1. Αρχικά μπείτε σε αυτή τη σελίδα του Smilebox και πατήστε Get Started για να κατεβάσετε το πρόγραμμα.  (Εναλλακτικά και εάν εχετε πρόβλημα απο την κεντρική σελίδα μπορείτε να πάτε ΕΔΩ πατώντας το "restart the download".)
  2. Εγκαταστήστε το. Όταν ζητήσει να εγκαταστήσει το SweetPacks toolbar, πατήστε Decline.
  3. Στη συνέχεια, θα σας ζητήσει εγγραφή με το mail σας, όνομα και κωδικό. Αν δε θέλετε να παίρνετε το newsletter, αποεπιλέξτε το κουτάκι κάτω από το password. Μόλις συμπληρώσετε τα απαιτούμενα πεδία, πατήστε Create Account. Η βασική έκδοσή του είναι δωρεάν και έχει περιορισμένες δυνατότητες
  4. Ανοίξτε το πρόγραμμα (θα το βρείτε στην επιφάνεια εργασίας) και δημιουργήστε, με  φωτογραφίες, μια παρουσίαση (slideshowοποιoυδήποτε θέματος επιθυμείτε. 
Τα βήματα που θα ακολουθήσετε, για να φτιάξετε την παρουσίαση, είναι τα εξής:
  1. Ανοίγετε το Smilebox (αν σας ζητήσει να πληρώσετε, πατήστε "Νo Τhanks").
  2. Πατήστε το CHOOSE, στο πάνω μέρος της σελίδας, και μετά DESIGN CATALOG. Μετά CHOOSE YOUR FORMAT --> SLIDESHOWS. Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε το θέμα που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια το slideshow που σας αρέσει. ΠΡΟΣΟΧΗ!  To slideshow δεν πρέπει να είναι Premium (αναγράφεται κάτω από κάθε μορφή παρουσίασης ποια είναι Premium).
  3. Αφού αποφασίσετε τι θέλετε να φτιάξετε και επιλέξετε τη μορφή που θα έχει, πατήστε PERSONΑLIZE.
  4. Πηγαίνετε πάνω αριστερά στο Get Photos and Videos και επιλέγετε τις φωτογραφίες (ή και το βίντεο) που θέλετε να περιλαμβάνονται στην παρουσίασή σας. Κάτω κάτω πατήστε slide view και θα βρείτε 10 έτοιμες διαφάνειες. Τραβήξτε τις φωτογραφίες μέσα στις διαφάνειες και γράψτε τοονοματεπώνυμό σας στην πρώτη "διαφάνεια". Από την επιλογή Add slides μπορείτε να σβήσετε όσες διαφάνειες δε χρειάζεστε ή να προσθέσετε διαφάνειες.
  5. Αφού ολοκληρώσετε με τις εικόνες και τα βίντεο, από επάνω δεξιά μπορείτε να επιλέξετε τη μουσική που θα τις συνοδεύει (δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας μουσική στη δωρεάν έκδοση που δουλεύετε). Μπορείτε να δείτε τη δημιουργία σας από το PREVIEW, πριν την αποθηκεύσετε.
  6. Αν όλα είναι, όπως επιθυμείτε, πατήστε Save πάνω δεξιά. Εάν όχι, επιστρέψτε στα προηγούμενα βήματα (PERSONALIZE ή CHOOSE) και διορθώστε ανάλογα.
  7. Τώρα το έργο σας είναι αποθηκευμένο στο my creatiοns.

 


  • Πατήστε το SHARE, PRINT, or DVD και στο παράθυρο που ανοίγει Share Digitally.
  • Στο μενού που σας ανοίγει, πατήστε το κουμπί που αντιστοιχεί στο Post it to facebook, blog, or web.
  • Δώστε ένα όνομα στο έργο σας, πατήστε Continue.
  • Στην επόμενη οθόνη επιλέξτε το free (όχι το Club Smilebox - βρίσκεται πάνω αριστερά) και πατήστεContinue.
  • Όταν ολοκληρωθεί η φόρτωση πηγαίνετε στo κάτω μέρος της οθόνης και αντιγράψτε το link.

Φτιάξτε εντυπωσιακά ηλεκτρονικά βιβλία με το Flipsnack
Θέλετε να φτιάξετε εντυπωσιακά ηλεκτρονικά φυλλάδια ή βιβλία όπως αυτό ή αυτό με πολύ εύκολο και απλό τρόπο; Μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας την εφαρμογήFlipSnack.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1.    Πάρτε ένα έγγραφο ή παρουσίαση με 4 τουλάχιστον σελίδες ή 4 διαφάνειες και μετατρέψτε το σε pdf.
2.    Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση www.flipsnack.com
3.    Επιλέξτε GET STARTED FOR FREE και ακολουθήστε τις οδηγίες για την εγγραφή σας δίνοντας τα στοιχεία σας (email και password). Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή σας κάντε Sign In.
4.    Κάντε κλικ στο κουμπί CREATE NEW.
5.    Για να επιλέξτε το έγγραφο από τον υπολογιστή σας και να το ανεβάσετε στην εφαρμογή πατήστε την επιλογή

                 SELECT FILES TO  START

6.            Περιμένετε μέχρι να ανέβει το αρχείο και μετά πατήστε κάτω δεξιά το
                       PREVIEW AND PUBLISH

7.            Από τα Widget Settings μπορείτε να προσθέσετε εξώφυλλο και εικόνες αν θέλετε. Μπορείτε να επιλέξτε το background που σας αρέσει ή να ανεβάσετε δική σας εικόνα.
8.            Για να δώσετε τίτλο, σύντομη περιγραφή και κατηγορία της δημοσίευσής σας επιλέξτε στην σελίδα που ανοίγει
                        PUBLISH

9.            Πατήστε ΟΚ και το ηλεκτρονικό σας βιβλίο είναι έτοιμο.
10.          Κάτω από το έτοιμο βιβλίο βρίσκεται η διεύθυνση του δημιουργήματός σας. Αντιγράψτε τη.

Καλή επιτυχία!!
Παρατήρηση
Η δωρεάν έκδοση επιτρέπει ανέβασμα βιβλίου μέχρι 15 σελίδες.




Ψηφιακή έκδοση: issuu.com

Ψηφιακή έκδοση: issuu.com
Το issuu.com μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το δικό μας ψηφιακό βιβλίο ή περιοδικό το οποίο μπορεί κάποιος να δει και να ξεφυλλίσει online. Για να ετοιμάσετε τη δική σας ψηφιακή έκδοση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://issuu.com
Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας:
1.    Πατήστε πάνω δεξιά SIGN UP.
2.    Συμπληρώστε τα στοιχεία σας (email και password).
3.    Τσεκάρετε το κουτάκι I accept the terms of service.
4.    Πατήστε SUBMIT
5.    ΄Oταν ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας, πατήστε “Upload” και στη συνέχεια ανεβάστε το αρχείο  που σας ενδιαφέρει από τον υπολογιστή σας (Select a file to get started). Σας δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσετε αρχεία PDF, DOC, PPT, ODT, WPD, SXW, RTF, ODP, SXI. Προσοχή: φροντίστε το αρχείο σας να μην ξεπερνάει τις 500 σελίδες και τα 100 MB (σχετικές πληροφορίες θα αναζητήσετε στις Properties/Ιδιότητες του αρχείου σας).
6.    Συμπληρώστε τη φόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία (οπωσδήποτε τίτλο με λατινικούς χαρακτήρες και, αν θέλετε, μια περιγραφή στη γλώσσα που επιθυμείτε) και πατήστε PUBLISH NOW αριστερά κάτω στη σελίδα. * Αν δίνατε τίτλο με ελληνικούς χαρακτήρες, το issuu θα σας έβγαζε στη διεύθυνση της έκδοσής σας μια γραμμή αντί για τίτλο, που καλό είναι να αποφύγετε. Αν θέλετε ο τίτλος να είναι στα ελληνικά, μπορείτε αφού κάνετε τη δημοσίευσή σας δίνοντας τίτλο με λατινικούς χαρακτήρες, να πάτε Publications list-->settings και να τον αλλάξετε στα ελληνικά.


Δημιουργία παρουσιάσεων με το Prezi

 Το Prezi είναι

 ένα πολύ εντυπωσιακό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε παρουσιάσεις. Η διαφορά του με το PowerPoint είναι ότι οι διαφάνειες παρουσιάζονται με zoom in και zoom out. Στα θετικά του αναφέρουμε ότι δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας (όλα γίνονται online), καθώς και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τους μαθητές. Βέβαια το συνεχές zoom μπορεί να κουράσει το θεατή (γι' αυτό πρέπει να τηρούμε το μέτρο). Επίσης, πρέπει να πούμε ότι μερικές φορές δεν υποστηρίζονται τα ελληνικά.

Παρόλα αυτά μπορείτε να πειραματιστείτε . Η διαδικασία είναι η εξής:

1. Πηγαίνουμε στη σελίδα http://prezi.com και κάνουμε εγγραφή (Get Started with Prezi).  

Έχουμε 3 επιλογές, αλλά επιλέγουμε το Public (πατάμε στα δεξιά της σελίδας "CONTINUE FREE"), επειδή είναι     δωρεάν.

2. Δίνουμε το όνομά μας, το email και βάζουμε ένα κωδικό (όχι τον ίδιo με τον οποίο μπαίνουμε στο email μας). 

Τσεκάρουμε το κουτάκι “I’m not a robot” και ακολουθούμε τις οδηγίες (στα Αγγλικά). Στη συνέχεια,  δεχόμαστε τους όρους χρήσης.

Αμέσως μετά μας ζητάει να δηλώσουμε την ιδιότητα μας. Επιλέγουμε: “Educator (Teachers / Administrators)”. 

Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε!

3. Πατάμε "Get Started", βλέπουμε  μια σύντομη παρουσίαση του Prezi και στη συνέχεια κλικάρουμε στο "Start creating".

Παράλληλα εμφανίζεται μια ιστοσελίδα με ένα διαδραστικό οδηγό χρήσης.    

Επιλέγουμε "Create a new prezi" και ξεκινάμε.

4. Παρατηρούμε ότι το Prezi έχει πολλά και ωραία templates, αλλά και κενή παρουσίαση. Επιλέγουμε και πατάμε 

κάτω δεξιά "Start blank prezi".

5. Η όλη φιλοσοφία του Prezi είναι τα πλαίσια (Frames), μέσα στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε κείμενο, εικόνα, βίντεο, ακόμη και έτοιμες παρουσιάσεις Powerpoint.

Κάθε φορά που θέλουμε να κάνει zoom σε κάτι, προσθέτουμε διαφάνεια.

Για οτιδήποτε θέλετε να εισάγετε ή για να διαμορφώσετε στην παρουσίασή σας, πηγαίνετε στο μενού επάνω, όπου θα δείτε τις επιλογές Insert και Customize.

Για να εισάγουμε διαφάνεια, πηγαίνουμε αριστερά στο Circle Frame και πατάμε το + (Add Frame)

Πειραματιστείτε κάνοντας 2 - 3 διαφάνειες, προσθέτοντας κείμενο και εικόνα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, όλα είναι θέμα φαντασίας. Μπορείτε να πατήσετε "Present" στο πάνω μέρος της οθόνης για να δείτε την παρουσίασή σας.

Αν κάτι δεν σας αρέσει, υπάρχει η εντολή undo (και φυσικά όταν όλα πήγαν στραβά, μπορείτε να διαγράψετε όλη την παρουσίαση).

6. Όταν τελειώσετε, πατάτε exit, πάνω δεξιά και το έργο σας αποθηκεύεται αυτόματα.

7. Αφού το αποθηκεύσετε, θα το δείτε σε μορφή παρουσίασης και εκεί θα φροντίσετε για τα παρακάτω:

Κάτω από την παρουσίασή σας έχει την εντολή share. Εσείς θα επιλέξετε Copy link και θα αντιγράψετε ένα μόνιμο link (Μην επιλέξετε " Allow public reuse and help spread ideas"). 


Πηγαίνετε τον κέρσορα λίγο πιο κάτω, εκεί που λέει untitled Prezi, πατήστε το μολυβάκι που θα εμφανιστεί, δώστε τίτλο στην παρουσίασή σας και πατήστε Save.

Όταν τελειώσετε τα πάντα, κάντε logout.

Παρατήρηση 2: Η παρουσίαση στο κοινό μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα με τα βελάκια κάτω στην προβολή παρουσίασης, είτε αυτόματα και να ορίσετε εσείς τα δευτερόλεπτα στα οποία αλλάζουν οι διαφάνειες (επιλέγοντας το γρανάζι στο κάτω μέρος της παρουσίασης) 




Δημιουργία comic με το stripcreator

Για να δημιουργήσετε ένα νέο comic:

1. Πηγαίνετε στη διεύθυνση: http://www.stripcreator.com και επιλέξτε από τις καρτέλες πάνω δεξιά την καρτέλα register για να εγγραφείτε.

2. Στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα make a comic για να δημιουργήσουμε ένα νέο comic.

3. Η πρώτη επιλογή είναι να δημιουργήσουμε ένα comic με τρία panel. Δεν την αλλάζουμε και από το μενού δεξιά "random comic layout" μπορούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το περιβάλλον και τους χαρακτήρες του comic που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

4. Εμείς για πρώτη φορά δεν θα αλλάξουμε την προεπιλεγμένη κατηγορία αλλά μόνο τους χαρακτήρες. Συγκεκριμένα θα επιλέξουμε ως left character τον χαρακτήρα Kid1-1 και ως right character τον χαρακτήρα asian girl1-2.

5. Στο πλαίσιο dialog κάτω από κάθε χαρακτήρα γράφουμε τα λόγια που θέλουμε για τον κάθε χαρακτήρα του comic και βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο να δημιουργούνται στο πάνελ που γράφουμε.

6. Αν αντί για λόγια θέλουμε ο χαρακτήρας μας να διατυπώσει μια σκέψη πρέπει να επιλέξουμε στην καρτέλα type αντί για dialog την καρτέλα thought.

7.  Από την καρτέλα background μπορούμε ν' αλλάξουμε το περιβάλλον διαλέγοντας από το πτυσσόμενο μενού ό,τι ταιριάζει στην ιστορία μας.

8. Πηγαίνοντας στην καρτέλα Narration και γράφοντας κάτι μπαίνει ως αφήγηση στην κορυφή του πάνελ που επιλέξαμε να γράψουμε.

9.Συμπληρώστε τον τίτλο του comic  σας και τα στοιχεία του λογαριασμού σας για να το αποθηκεύσετε και κατόπιν πατήστε save comic.

10. Για να βρείτε το αποθηκευμένο comic  σας από την κεντρική σελίδα επιλέξτε view all comics και επιλέξτε το αρχικό  γράμμα του τίτλου που δώσατε στο comic . 





Δημιουργία κόμικ με το Τoondoo



amanta9
 Για να φτιάξετε το κόμικ σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  1. Πηγαίνετε στη διεύθυνση http://www.toondoo.com/ και γραφτείτε πατώντας το Sign Up for FREE.
  2. Από τις δύο επιλογές που θα εμφανιστούν, επιλέξτε τη δεξιά  Sign up for Toondoo με την ένδειξη FREE.                 
  3. Αν δεν εμφανιστούν οι επιλογές και βλέπετε απλά μια σκούρα οθόνη, θα πρέπει είτε να αλλάξετε φυλλομετρητή, είτε να εγκαταστήσετε τον flash player από εδώΠροσοχή, στη μεσαία στήλη να "ξεκλικάρετε" και τις 2 Optional offers. Πατήστε κάτω δεξιά το κουμπί "Install Now". Θα κατέβει ένα αρχείο .exe στον υπολογιστή σας. Το αρχείο που θα κατεβάσετε συνήθως είναι στις Λήψεις/Downloads, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές ρυθμίσεις του καθενός στον υπολογιστή του. Αφού εντοπίσετε το αρχείο, το "τρέχετε" κάνοντας διπλό κλικ πάνω του. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κλείνετε και ξανανοίγετε το φυλλομετρητή σας.
  4. Κάνετε την εγγραφή σας, δίνοντας με λατινικούς χαρακτήρες επιθυμητό username, password, το email που θέλετε και πατήστε register.
  5. Αφού κάνετε την εγγραφή σας, κάθε φορά που θα θέλετε να μπείτε στη σελίδα θα πατάτε Log in (πάνω δεξιά) δίνοντας και τα στοιχεία (username και password) που δηλώσατε.
  6. Αφού κάνετε Log in στο toondoo, πηγαίνετε στο οριζόντιο μενού κι επιλέξτε Toons > Create toon και  στο νέο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε ένα Layout με τουλάχιστον3 κουτάκιαΠεριμένετε λίγο μέχρι να φορτώσει το πρόγραμμα.
  7. Από το οριζόντιο μενού της επεξεργασίας (τα εικονίδια στο πάνω μέρος της οθόνης δεξιά από το εικονίδιο του ToonDoo), επιλέξτε το 2ο εικονίδιο - backgroundκάνοντας αρχικά αριστερό κλικ σε ένα θέμα και στη συνέχεια σύροντας το φόντο που επιθυμείτε μέσα στο αντίστοιχο κουτάκι. (Μπορείτε να σύρετε το ίδιο ή διαφορετικό φόντο για κάθε κουτάκι).
  8. Επιλέξτε 1-2 χαρακτήρες για κάθε κουτάκι, από το 1ο εικονίδιο - charactersκάνοντας αρχικά αριστερό κλικ σε ένα στυλ χαρακτήρα και στη συνέχεια σύροντας τη φιγούρα που επιθυμείτε στο αντίστοιχο κουτάκι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από χαρακτήρες, τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κόμικ σας. Μπορείτε αν θέλετε, να εισάγετε και δικές σας εικόνες.
  9. Από τα εικονίδια που βρίσκονται κάτω από τα κουτάκια όπου δημιουργείτε το κόμικ σας (shrink, enlarge, clone, flip, rotate κλπ.), μπορείτε να επιδράσετε στους χαρακτήρες, στο φόντο και στα κείμενα αλλάζοντας το μέγεθος,  περιστρέφοντάς τα, κάνοντας διαγραφή κ.α. αφού πρώτα επιλέξετε με αριστερό κλικ που θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή. 
  10. Προσθέστε λόγια στο κάθε κουτάκι σας, χρησιμοποιώντας από το οριζόντιο μενού το 4ο εικονίδιο Texts
    Μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε, αν χρησιμοποιήσετε Αγγλικά.
    Αν όμως θέλετε τα κείμενά σας να είναι στα Ελληνικά, τότε από το εικονίδιο Texts πρέπει να επιλέξετε το εικονίδιο  Foreign Text (2η σειρά 1ο αριστερά).
  11. Όταν τελειώσετε, από το main menu, το οποίο βρίσκεται πάνω αριστερά στο εικονίδιο του ToonDoo (Start here), επιλέξτε το Save για αποθήκευση.
  12. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, συμπληρώστε τον τίτλο του κόμικ σας, στα Options  επιλέξτε Publish to the world!,  συμπληρώστε ότι άλλο θέλετε (περιγραφή ή ετικέτα) και πατήστε το Publish.
  13. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί με τη φράση Your Toondoo is ready πατήστε ΟΚ.
  14. Για να μάθετε τη διεύθυνσή (σύνδεσμο) του κόμικ σας, και να μας τη γνωστοποιήσετε, πηγαίνετε στο http://www.toondoo.com/ και επιλέξτε Toons > My ToonDoos. Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το έργο σας ή υπάρχει ένδειξη "image under processing" ξαναπροσπαθήστε αργότερα γιατί ενδέχεται να μην εμφανίζεται λόγω πολλών συνδεδεμένων χρηστών...
    Αφού εντοπίσετε το κόμικ που θέλετε να υποβάλετε στην εργασία, πηγαίνοντας το ποντίκι πάνω του εμφανίζονται πάνω και κάτω από το κόμικ τρεις επιλογές Preview -Edit Goto Page. Πατήστε το Goto page, οπότε θα μεταφερθείτε στη σελίδα του κόμικ σας.
  15. Αντιγράψτε το σύνδεσμο  από τη γραμμή διευθύνσεων.

Σύννεφο λέξεων με τους βασικούς όρους του μαθήματος


amanta8

Επειδή στο μάθημά μας κάποιες βασικές έννοιες επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύννεφο λέξεων με τους όρους του μαθήματος που θεωρούμε σημαντικούς και στους οποίους θέλουμε να δώσουμε έμφαση. Το σύννεφο που θα δημιουργηθεί, βοηθάει στην απομνημόνευση, αλλά και στη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ιστοσελίδες, ιστολόγια κλπ.

Για να φτιάξετε ένα σύννεφο λέξεων : 
  1. Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο http://www.wordle.net/ χρησιμοποιώντας τους περιηγητές Mozilla ή Internet Explorer.
  2. Επιλέξτε από το οριζόντιο μενού το Create.
  3. Στο πρώτο πλαίσιο, πληκτρολογήστε τις λέξεις που θα περιέχει το σύννεφο, χωρισμένες μεταξύ τους με κόμμα. Για να θεωρηθεί σωστή η εργασία σας, θα πρέπει το σύννεφο λέξεων να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 λέξεις με όρους του μαθήματός σας που θεωρείτε σημαντικούς. Όταν επαναλαμβάνεται μία λέξη αυξάνεται το μέγεθος της στο σύννεφο λέξεων. Αν λοιπόν θέλετε να τονίσετε μια λέξη, θα την γράψετε δυο φορές ή και παραπάνω.
  4. Όταν γράψετε τις λέξεις που θέλετε, πατήστε το κουμπί Go, κάτω ακριβώς από το πλαίσιο. Σε περίπτωση που εμφανιστεί στην οθόνη σας η παρακάτω εικόνα με το μήνυμα activate java
κάντε κλικ στο "Activate Java" και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε
προβολή όλων  
         επιλέξτε και στις δυο μπάρες "Να επιτρέπεται για τώραόπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
   5. Στη συνέχεια θα ζητηθεί η άδεια σας για να τρέξετε την εφαρμογή Wordle, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα, όπου πρέπει να πατήσετε το κουμπί "Run" και μετά από λίγο θα εμφανιστεί το σύννεφο λέξεων που δημιουργήσατε.        
                            
  6. Αν δε σας αρέσει το σύννεφο λέξεων που δημιουργήσατε, με το κουμπί Randomize μπορείτε να το αλλάξετε. Επίσης, από το 2ο οριζόντιο μενού, που βρίσκεται πάνω από το σύννεφο λέξεων που δημιουργήσατε, μπορείτε χρησιμοποιώντας τις επιλογές Font, Layout, Color  να τροποποιήσετε αντίστοιχα τη γραμματοσειρά, τον τρόπο εμφάνισης του σύννεφου και το πακέτο των χρωμάτων, σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. (Σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε ακόμα και το δικό σας πακέτο χρωμάτων, επιλέγοντας  Color > Edit custom palette...)



Online πίνακας ανακοινώσεων


Το «Lino» είναι μια  διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση εικονικών σημειώσεων – ετικετών σε έναν διαδικτυακό καμβά.
linoit.png
Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει, στην απλή έκδοση, το δικό του πίνακα ανακοινώσεων με σημειώσεις, τις οποίες έχει την επιλογή να στείλει με e-mail, να βάλει υπενθύμιση, να προσθέσει φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο. 
Παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης ετικετών που επιτρέπουν στο χρήστη τη δημιουργία και τη διαχείριση ομάδων σημειώσεων με οποιαδήποτε λέξη – κλειδί επιθυμεί. 
Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει νέους πίνακες ανακοινώσεων (canvases), να τους δημοσιοποιήσει ή να τους κρατήσει ιδιωτικούς, να τους μοιραστεί με φίλους.
linoi.png
Είναι δυνατή εικόνων και η ανάρτηση (γραφικών), φωτογραφικών βίντεο αρχείων
από αντίστοιχες ιστοσελίδες (YouTube και Vimeo).
Είναι σημαντικό ότι μπορεί να έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και άλλοι χρήστες (lino Public Canvases), εφόσον ο κάθε καμβάς έχει το δικό του URL.
Επιπλέον, να μπορεί επιτραπεί η ανάρτηση ετικετών σε άλλους χρήστες μέσω των «∆ημόσιων
Καμβάδων» (Public Canvases).
Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση τόσο ως εργαλείο του μαθητή, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, όσο και ως εργαλείο του εκπαιδευτικού.
  1. Απαιτεί μια απλή εγγραφή.
  2. Κάνετε είσοδο με τα στοιχεία σας.
  3. Δημιουργήστε ένα νέο καμβά και αξιοποιήστε τις δυνατότητες για ανάρτηση σημειώσεων, φωτογραφιών, εγγράφων. 
  4. Προσοχή ο καμβάς θα πρέπει να είναι δημόσιος κι όχι Private.



Padlet, ένας συνεργατικός πίνακας


     Το Padlet είναι ένας διαδικτυακός πίνακας που μας επιτρέπει μαθητές και εκπαιδευτικούς να οργανωθούν, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και εποπτικό υλικό. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα κρυφό τοίχο με μια προσαρμοσμένη διεύθυνση, που θα έχει τη μορφήwww.padlet/............ Οι δημιουργοί του πίνακα είναι διαχειριστές κι έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν και να αφαιρούν δημοσιεύσεις.Οποιοσδήποτε άλλος,αν προσθέσει κάποια δημοσίευση στο δικό σας padlet, δεν έχει δικαίωμα να μετακινήσει κάτι από αυτά που υπάρχουν ήδη είτε από τον κάτοχο του padlet είτε από κάποιο άλλο χρήστη και να αλλάξει θέση με το δικό του.
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το Padlet;
Πολύ απλά γιατί :
  • είναι δωρεάν
  • μπορούμε να συνδεθούμε πολύ απλά χρησιμοποιώντας το λογαριασμό μας στο google ή στο facebook
  • είναι εύκολο στη χρήση
  • μας βοηθά να συνεργαστούμε πιο άμεσα!
  • να οργανώσουμε τις ιδέες μας και το υλικό μας!
  • και το μεγαλύτερο τμήμα του είναι στα ελληνικά!
Ας δούμε αναλυτικά τι μπορούμε να κάνουμε:
  • Κάντε εγγραφή. Μπορείτε να επιλέξετε είτε μέσω του Google (εφόσον έχετε λογαριασμό στο gmail) είτε μέσω facebook(https://el.padlet.com/auth/signup), αλλά είναι προτιμότερο να κάνετε εγγραφή αν είστε νέος χρήστης ή να συνδεθείτε, αν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει το padlet παλιότερα. Σημειώστε το mail σας , τον κωδικό πρόσβασης της αρεσκείας σας , κλικάρετε το κουτάκι πριν από τη λέξη «είμαι όμορφος» και κάντε κλικ στη λέξη «Εγγραφείτε».
  • Στην επόμενη σελίδα που θα εμφανιστεί, τσεκάρετε το «school» και κάντε κλικ στο next : how to use, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να δείτε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σχολείο σας.
(Εκεί θα δείτε ότι το Padlet σας έχει κάποιες δυνατότητες να επιλέξετε όνομα, φόντο και μορφή. Στη συνέχεια κλικάροντας next : how to share, μπορείτε να μάθετε πως θα μπορέσετε να καλέσετε άτομα με τα οποία θα συνεργαστείτε
και τέλος κλικάροντας next: how to post θα αντλήσετε πληροφορίες για το πώς θα  κοινοποιήσετε τον πίνακά σας.
Στη συνέχεια, μπορείτε να ενημερώσετε το προφίλ σας, κάνοντας κλικ στο next : complete your profile.
Στο σημείο αυτό γράφετε το όνομά σας και ένα σύντομο βιογραφικό, αφήνοντας την προσωπικότητά σας να λάμψει και κάντε κλικ στο next :invite others.
Επειδή τη φιλία , όπως και την πίτσα, είναι προτιμότερο να τη μοιράζεσαι, έτσι και το Padlet, σημειώστε 3 mail συναδέλφων σας (σημειώστε εδώ τα gmail των επιμορφωτών σας)  και κάντε κλικ στο φουξ κουμπάκι, κάτω δεξιά: final step : add superpowers.
Στην επόμενη καρτέλα που εμφανίζεται μην πατήσετε upgrate κάτω χαμηλά, αλλά προτιμήστε να πατήσετε ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ, πάνω δεξιά.) Μπορείτε, ωστόσο να τα παραλείψετε όλα αυτά, κλικάροντας το ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ.
  •  Επιτέλους, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε το δικό σας Padlet! Εμφανίζεται ο Πίνακας επιλογών και κάντε κλικ στο make padlet.https://el.padlet.com/my/dashboard
      
  • Μπορείτε στον πίνακα που εμφανίζεται να κάνετε διπλό κλικ οπουδήποτε και να προσθέσετε κείμενο  ή να επικολλήσετε ένα σύνδεσμο σε μια ιστοσελίδα, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα τραγούδι, ένα έγγραφο ή άρθρο ή οτιδήποτε άλλο είτε από το διαδίκτυο είτε από το προσωπικό σας αρχείο (κάνοντας κλικ στο upload) Αν κάποιος από την ομάδα σας, κάνει κλικ πάνω στο αρχείο που δημοσιεύσατε στον κοινόχρηστο πίνακα, μπορεί να το αποθηκεύσει (download), να το ανoίξει σε νέο παράθυρο (open new window) ή να δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση (view full post). Για να προσθέσετε περιεχόμενο μπορείτε να το σύρετε μέσα στον πίνακα, να πατήσετε το ροζ κουμπάκι με το +κάτω δεξιά. Μπορείτε να μετακινήσετε οπουδήποτε τις δημοσιεύσεις σας.
  • Αν δεν έχετε δώσει τίτλο στο padlet σας, κάντε κλικ πάνω στο γρανάζι – modify , πάνω δεξιά και συμπληρώστε τον τίτλο, μια μικρήπεριγραφή, διαλέξτε το πώς θέλετε να είναι η διάταξη, επιλέξτε μια ταπετσαρία ή προσθέστε τη δική σας (Αποθηκεύστε, αν κάνατε κάποια αλλαγή.), επιλέξτε το εικονίδιο, ανάλογα με το θέμα σας (icon). Στο posting ενεργοποιείστε την επιλογή, έτσι ώστε να φαίνεται το όνομα του ατόμου, που έκανε τη δημοσίευση. Στη συνέχεια στο tag, σημειώστε ως 3 ετικέτες, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να το αναζητήσει. Μια ετικέτα μπορεί να περιλαμβάνει γράμματα και αριθμούς μέχρι 15 χαρακτήρες, αλλά μόνο με αγγλικούς χαρακτήρες. https://padlet.com/anthizi123/455tdtk237lg (Δείτε το παράδειγμα στο σύνδεσμο).
  •  Στη συνέχεια κάντε Κοινοποίηση, πατώντας το αντίστοιχο κουμπάκι πάνω δεξιά. Αλλάξτε την ιδιωτικότητα σε δημόσια, για να έχουν τη δυνατότητα και οι βαθμολογητές του τμήματός σας να το δουν.(Αρχικά μπορείτε να το δείτε και να το επεξεργαστείτε μόνο εσείς.) Ρυθμίστε τη δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών (Those with access) , τσεκάροντας το can write και δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργάτες σας να προσθέσουν υλικό. Προσθέστε συνεργάτες (Add Constributors) γράφοντας το mail από 1 τουλάχιστον συνεργάτη. Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε ό,τι κάνετε!
 
  •  Μπορείτε, επίσης , κλικάροντας το Share/Export/Embed ,αν θέλετε να μοιραστείτε τον πίνακά σας με φίλους σας στο facebook ή το twitterή μέσω mail, να το ενσωματώσετε στο blog σας και να κάνετε αντιγραφή του συνδέσμου. Μπορείτε ακόμα να το εξάγετε σε μορφή εικόνας, αρχείου pdf , ως υπολογιστικό φύλλο excel, ως αρχείο CSV ή να το εκτυπώσετε.

    Nα δημιουργήσετε έναν πίνακα με θέμα της δικής σας επιλογής ,να προσθέσετε μια εικόναένα αρχείο από τον υπολογιστή (αρχείο word, παρουσίαση κλπ) σας και ένα ενεργό σύνδεσμο (είτε άρθρο είτε τραγούδι και βιντεάκι από το You Tube) και  να καλέσετε ένα συμμαθητή σας, ζητώντας του να προσθέσει κι αυτός ένα οποιοδήποτε τύπο αρχείου σχετικό με το θέμα (δηλ. εικόνα, link, άρθρο, αρχείο από υπολογιστή).
      Μπορείτε να εμπλουτίσετε τον πίνακά σας με οτιδήποτε άλλο, αρκεί να έχει τα 3 ζητούμενα της εργασίας, όπως το παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία.
      Προσοχή!Θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει την προβολή των συμμετεχόντων , τσεκάροντας το Posting, βλ την τελευταία οδηγία.


Trello - Δημιουργία πίνακα project

Τrello, Ένα συνεργατικό εργαλείο οργάνωσης των project σε πίνακες.


       Το Trello σας επιτρέπει να εργάζεστε συλλογικά, δημιουργώντας πίνακες, λίστες,κάρτες κλπ και σας βοηθάει να οργανώσετε το project σας σε πίνακες. Θα είναι το δεξί σας χέρι σε ό,τι αφορά την οργάνωση των εργασιών της κάθε ομάδας ή του κάθε ατόμου που εργάζεται πάνω σε ένα project. Σ' αυτό μπορείτε να καταγράψετε και να αναλύσετε όλα τα project σας, να αναθέτετε καθήκοντα(tasks) και με μια ματιά να παρακολουθείτε την εξέλιξη των εργασιών και των παραδοτέων(delivarables). Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πίνακα Mindseed και να φτιάξετε στήλες με tasks για την οργάνωση ενός σχεδίου εργασίας, πχ. τι σχεδιάζετε αρχικά να υλοποιήσετε, ποιες εργασίες πραγματοποιούνται, ποιες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί (to do, doing, done) και όταν ολοκληρωθεί μια εργασία να μετακινείται με drag and drops στην αντίστοιχη στήλη. Μπορείτε να δουλέψετε από απόσταση χωρίς να χαθεί καμία απολύτως πληροφορία, από το σπίτι σας για συνεργασία με την τάξη σας ή με άλλους συναδέλφους ή ακόμα κι από το σχολείο σας για την συνεργασία ανάμεσα σε σχολεία!
    Στόχος της εργασίας αυτής  είναι να ξεκινήσετε εσείς μια κεντρική ιδέα και να δεχθείτε τις προτάσεις συμφοιτητών – συνεργατών σας. Μπορείτε για παράδειγμα να οργανώσετε μια εκδρομή, μια γιορτή (π.χ. καλοκαιρινή γιορτή στο σχολείο), μια περιβαλλοντική δράση, ένα θέμα αγωγής υγείας(π.χ. δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού) ή ένα project στο οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε είτε με τους μαθητές σας και να αναρτούν σ’ αυτό τις εργασίες τους  είτε με κάποιο άλλο σχολείο.
       Το θέμα σας είναι ελεύθερο, αλλά να έχει σχέση με αυτά που μπορείτε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε σε σχολικό περιβάλλον.
Ας ξεκινήσουμε δημιουργώντας ένα λογαριασμό Trello.  
       Θα δημιουργήσετε ένα Λογαριασμό (Account) χρησιμοποιώντας τον Google Λογαριασμό σας. Έτσι δε θα χρειάζεται να θυμάστε επιπλέον κωδικούς.
        Πάμε λοιπόν!                                                      
1. Πληκτρολογείστε την URL http://trello.com
2. Κλικάρετε στο Log In
3. Στη συνέχεια κλικάρετε στο Log In with Google.      (Μπορείτε, αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό, κλικάροντας στο Create a Trello Account, αλλά θα ήταν προτιμότερο να το αποφύγετε, για να μη χρειάζεται να θυμάστε επιπλέον κωδικούς πρόσβασης!)
4. Εισάγετε τα στοιχεία σύνδεσης σας στο Googleαν δεν είστε ήδη συνδεδέμενοι ή αν έχετε περισσότερους λογαριασμούς google επιλέξτε με ποιο λογαριασμό θα θέλατε να συνεχίσετε τη δημιουργία του πίνακα.
5. Κλικάρετε στο Επόμενο και  δίνετε τον κωδικό σας και στη συνέχεια επιλέξτε Αποδοχή.
7. Κάντε κλικ στο Create a new Trello Account μιας και είναι η πρώτη σας φορά!
Τα καταφέρατε και δημιουργήσατε ένα Trello Λογαριασμό!!!
Πάνω δεξιά εμφανίζεται το όνομα σας όπως στο Google. 
 
      
Ας σχεδιάσουμε ένα Project με το Trello
  •  Αρχικά κάντε κλικ στο Create new board...
  • Στη συνέχεια δώστε ένα τίτλο. Παρατηρείτε ότι ο πίνακάς σας είναι ιδιωτικός και μπορείτε να τον δείτε μόνο εσείς. Για να έχουν τη δυνατότητα να το δουν και οι βαθμολογητές σας θα ήταν προτιμότερο να τον κάνετε δημόσιο, κάνοντας κλικ στο Change.Πατήστε τέλος Create για να δημιουργηθεί ο πρώτος σας πίνακας.
       Ο πρώτος σας πίνακας είναι έτοιμος, αλλά θα χρειαστεί να τον γεμίσετε με τις δικές σας ιδέες και τις προτάσεις των συμμαθητών  σας!
         Αν έχετε κάνει λάθος στο τίτλο, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω του και να γράψετε αυτό που επιθυμείτε. Τέλος πατήστε Rename.
         Μπορείτε αρχικά (προαιρετικά) να πειραματιστείτε κι αν δε σας αρέσει το φόντο να κάνετε κλικ στο Change Background και να επιλέξετε κάποιο διαφορετικό χρώμα ή μια φωτογραφία από την πλούσια συλλογή του Trello. Στις φωτογραφίες υπάρχει πλαίσιο αναζήτησης στο οποίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε το θέμα σας ή κάτι πιο γενικό.Κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία, αυτή μετατρέπεται αμέσως σε Background.
        Στην επιλογή Filter Cards παρατηρείτε ότι μπορείτε να προσθέσετε χρώμα στην κάρτα σας.
        Στην επόμενη επιλογή, Power – Ups, μπορείτε να δείτε ότι το Trello μπορεί να συνεργαστεί και με άλλα προγράμματα και εφαρμογές, όπως: appear.in, Dropbox, google drive, twitter, slack κλπ
        Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε ένα αυτοκόλλητο (Επιλογή Stickers), δηλώνοντας την αντίδρασή σας σε μια δημοσίευση.
        Στην επιλογή More… Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις - Settings (Να αλλάξετε ομάδα, να δώσετε δικαίωμα σχολιασμού σε μέλη της ομάδας, να δώσετε δικαίωμα να προσθέσουν κι άλλα μέλη τα άτομα της ομάδας σας ή να είστε ο αποκλειστικός διαχειριστής της). Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε χρώμα στην καρτέλα σας κάνοντας κλικ στο Labels, να το εκτυπώσετε και να κάνετε εξαγωγή σε JSON...
       Επίσης, φαίνεται η Δραστηριότητα(Activity) και ποια μέλη της ομάδας έχουν προσθέσει υλικό.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!  
  • Κάντε κλικ στο Add a list... για να δημιουργήσετε μια λίστα. Γράψτε τον τίτλο της λίστας, πχ. Η Ακρόπολη και πατήστε Save ή enter για να αποθηκευτεί. Ας τα δούμε διεξοδικά! (Αν έχετε κάνει λάθος μην ανησυχείτε , γιατί κάνοντας αριστερό κλικ πάνω σε μια λίστα ή μια κάρτα μπορείτε να την επεξεργαστείτε!)
Αν θέλετε να διαγράψετε μια λίστα ή μια καρτέλα μπορείτε να πατήσετε τις 3 τελείες και να επιλέξετε Archive This List.
  • Στη συνέχεια κάτω από τη λίστα σας πατήστε Add a cart... για να προσθέσετε μια καρτέλα. Γράψτε τον τίτλο της (π.χ. Τα προπύλαια) κι έπειτα Add.
  • Πατήστε πάνω στην καρτέλα που δημιουργήσατε για να ανοίξει και έπειτα Attachment. Προσθέστε ένα αρχείο από τον υπολογιστή σας, κάνοντας κλικ στο Computer ή αν θέλετε επιλέξτε κάποια από τις άλλες επιλογές (Dropbox, Google Drive...) π.χ. εικόνα, αρχείο Power Point, βιντεάκι και τέλος πατήστε το Attach. Εμείς βάλαμε μία φωτογραφία από τα Προπύλαια.
  • Με τον ίδιο τρόπο επιλέξτε να εισάγετε ένα σύνδεσμο σε μια καρτέλα. Κάντε κλικ πάνω στο όνομα της καρτέλας και στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατήστε Attachment, επικολλήστε το σύνδεσμο, γράψτε το όνομά του(πχ Εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη) και κάντε κλικ στοAttachΠαρατηρείτε ότι δίπλα από το όνομα της καρτέλας σας υπάρχει ένας συνδετήρας.
             Μπορείτε ακόμη αν θέλετε να προσθέσετε ημερομηνία, κάνοντας κλικ στο Duo Date κι αφού την επιλέξετε, να κάνετε κλικ στο Save, για να αποθηκευτεί, όπως στο παράδειγμα.
Ανεβάζοντας μια εικόνα, παρατηρείται ότι γίνεται εξώφυλλο (cover). Έχετε κι άλλες επιλογές, όπως download, delete, αν δε σας άρεσε ή ακόμη και προσθήκη άλλου αρχείου - εικόνας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλο κλπ
  • Δημιουργήστε 3 λίστες και προσθέστε στην καθεμιά μια καρτέλα με περιεχόμενο (όπως: εικόνα , σύνδεσμο παρουσίαση, άρθρο κλπ).Μια καρτέλα τουλάχιστον στην κάθε λίστα. 
Η καρτέλα Προπύλαια στην Λίστα Η Ακρόπολη
  • Μπορείτε να μετακινήσετε μια καρτέλα με drag and drops και να της αλλάξετε θέση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις λίστες. Είναι πολύ ευέλικτο πρόγραμμα!
  • Αφού ολοκληρώσετε το Board σας μην ξεχάσετε να πατήσετε πάνω δεξιά Show Menou και μετά Add Members..., να γράψετε το gmail ενός συνεργάτη - επιμορφούμενου από το δικό σας ή άλλο τμήμα. Μπορείτε να πείτε στους συνεργάτες σας να προσθέτουν υλικό σε όποια καρτέλα επιθυμούν ή σε συγκεκριμένη καρτέλα ή να προσθέσουν μια ακόμη λίστα σχετική με το θέμα.
  • Ο συνεργάτης ανοίγοντας το mail, πρέπει να κάνει κλικ στο See the board  για να δει τον πίνακα και στη συνέχεια Log In κι έπειτα Log In with Google.
      Τέλος, για να θεωρηθεί ολοκληρωμένος ο πίνακας θα πρέπει να προσθέσει κι ο συνεργάτης σας μια καρτέλα με περιεχόμενο σε κάποια από τις λίστες ή να δημιουργήσει μια καινούργια λίστα με περιεχόμενο σχετικό με το θέμα(εικόνα, άρθρο κλπ) σχετικό με το θέμα σας.
Δείτε τα δικά μας Trello - Board και κάντε κλικ στις καρτέλες να δείτε τι κρύβουν μέσα,  εδώ , εδώ,  εδώ κι εδώ
 





MindMeister, εννοιολογικός χάρτης ή δυναμική παρουσίαση;


     Το MindMeister είναι ένας εννοιολογικός χάρτης που σας επιτρέπει να καταγράψετε, να αναπτύξετε και να μοιραστείτε τις ιδέες σας οπτικά(καταιγισμός ιδεών), να κρατήσετε σημειώσεις, να σχεδιάσετε και να αναθέσετε καθήκοντα. Σας επιτρέπει να συνεργαστείτε σε πραγματικό χρόνο είτε είστε στο ίδιο χώρο είτε είστε μίλια μακριά! Υπάρχει ενσωματωμένη λειτουργία παρουσίασης, η οποία μετατρέπει τον εννοιολογικό χάρτη σε δυναμική παρουσίαση και μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να ενεργοποιηθεί και να μεταδοθεί ζωντανά στους συνεργάτες σας. Μπορείτε στο τέλος να την εξάγετε σε png ή να την ενσωματώσετε στο δικτυακό σας τόπο.
      Το MindMeister συνεργάζεται άψογα με το MeisterTask στο οποίο μπορείτε να σύρετε και να αναθέσετε μια εργασία σε κάποιο ή κάποια άτομα από την ομάδα εργασίας σας.
      Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε εργάζεστε σε περιβάλλον WindowsMac OS, Linux είτε ακόμη κι από κινητό Android ή iOS.
      Το χρησιμοποιούν ήδη περισσότερα από 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

  • Κάντε κλικ για να μεταβείτε στη διεύθυνση: https://www.mindmeister.com/
  • Μπορείτε να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας στο  Google ή στο facebook ή αν δεν έχετε σε κάποιο από τα δύο μπορείτε να κάνετε Sign up , δημιουργώντας ένα νέο λογαριασμό. Προτιμήστε να συνδεθείτε με κάποιο λογαριασμό σας   για να μη χρειάζεται να σημειώσετε ένα ακόμη όνομα χρήστη  και ένα νέο κωδικό πρόσβασης.
  • Στη συνέχεια συνδεθείτε ή επιλέξτε λογαριασμό, αν έχετε καταχωρημένους περισσότερους από 1 λογαριασμούς google στο υπολογιστή σας.
  • Το πρόγραμμα  σας καλωσορίζει! Welcome (Όνομα).Μπορείτε στο σημείο αυτό να αλλάξετε τη φωτογραφία σας, αν θέλετε! Έπειτα κάντε κλικ στο Start Mind Mapping.
  • Μπαίνετε στην επιφάνεια εργασίας του εννοιολογικού χάρτη.
  • Γράψτε το θέμα του εννοιολογικού σας χάρτη και προσθέστε τους κεντρικούς άξονες του θέματος, πατώντας το   . Για να προσθέσετε μια έννοια, κάνετε κλικ στο θέμα και πατάτε το +. Το ίδιο γίνεται και όταν θέλετε να προσθέσετε μια δευτερεύουσα έννοια. Κάνετε κλικ στην έννοια και μετά στο + και στη συνέχεια πληκτρολογείτε το περιεχόμενο. Ο χάρτης σας μπορεί να έχει αυτή τη μορφή:
 
  • Για να προσθέσετε μια  εικόνα σε μια έννοια κάνετε κλικ στην έννοια και μετά από το μενού δεξιά στο Add image . Μπορείτε να προσθέσετε μια δική σας εικόνα από τον υπολογιστή σας(Upload a new image),αλλά δεν υποστηρίζεται στη δωρεάν έκδοση!Μπορείτε να επιλέξετε μια εικόνα από το διαδίκτυο(Use web image), να σχεδιάσετε μια εικόνα(Draw image) ή να επιλέξετε μια εικόνα από τη βιβλιοθήκη(Browse Image library), αλλά και αυτές οι επιλογές δεν είναι δωρεάν. Κάντε κλικ στο Use web image και επιλέξτε μια από τις 20 προτεινόμενες εικόνες, αν σας ικανοποιούν και κάντε κλικ στο Use selected image. (Αυτή η επιλογή είναι δωρεάν, αλλά όχι για πάντα!).Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση και σε άλλη γλώσσα ή αν έχετε βρει μια εικόνα που σας άρεσε επικολλήστε το link. Δείτε το παράδειγμα:
 
  • Η εικόνα ενσωματώνεται.
  •  Προσθέστε σε κάποια άλλη έννοια ένα βίντεο. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το video  στη δεξιά πλευρά, στη συνέχεια πατήστε το πρώτο εικονίδιο στην επόμενη σειρά   και στο παράθυρο που ανοίγει,μπορείτε να επικολλήσετε  ένα link, είτε να επιλέξετε από το YouTube, τοVimeo ή το Dailymotion ένα βίντεο που σας αρέσει. Αφού επιλέξετε ένα βίντεο, κάντε κλικ στο Use selected video.   Τα βίντεο από το TeacherTube δεν ενσωματώνονται, αλλά φαίνονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι.
  • Προσθέστε ακόμη ένα εξωτερικό σύνδεσμο, επιλέγοντας μια έννοια και κάνοντας κλικ στο βελάκι, όπως το παράδειγμα.
 
  • Καλέστε ένα συνεργάτη να προσθέσει μια έννοια σχετική με το θέμα και αντίστοιχο υλικό. Για να τον καλέσετε κάντε κλικ στο share και στη συνέχεια γράψτε το mail του συνεργάτη σας και πατήστε invite ή αντιγράψτε το link , τσεκάροντας το Link to share και πατώντας Copy Link, μπορείτε να το στείλετε σε μήνυμα με κάποιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης ή και μέσα από την πλατφόρμα του moodle το σύνδεσμο για το έργο σας. Μπορείτε να κοινοποιήσετε τον εννοιολογικό σας χάρτη στο Facebook, το Twitter ή το Pinterest.
 
  • Ο συνεργάτης αφού ανοίξει το mail κάνει κλικ στο Open Mind Map, συμπληρώνει το ονοματεπώνυμο και το επιθυμητό password και τέλος κάνει κλικ στο Take Off.    
        
  • Προσθέτει μια νέα έννοια και εναποθέτει σχετικό υλικό(πχ. βίντεο ).
  • Τέλος, κάντε το έργο σας δημόσιο για να είναι ορατό και στους βαθμολογητές σας.
  • Αν θέλετε μπορείτε να ενσωματώσετε  τον εννοιολογικό σας χάρτη σε κάποιο προσωπικό ιστότοπο , αντιγράφοντας τον html κώδικα. Κάντε κλικ στο Embed map. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το Embed as Presentation για να ενσωματωθεί ως παρουσίαση. Αν θέλετε να δείτε την παρουσίασή σας, η οποια μοιάζει με το Prezi, δεν έχετε παρά να πατήσετε το εικονίδιο κάτω αριστερά, που μοιάζει με οθόνηκαι κάντε κλικ στο Start Slideshow, στο επόμενο παράθυρο πατήστε Yes και πλοηγηθείτε με τα βελάκια.
  • Δείτε ένα παράδειγμα εννοιολογικού χάρτη που δημιουργήθηκε με αυτό τον τρόπο. https://mm.tt/894883907?t=52yw7f7TFC
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Μπορείτε να ετοιμάσετε ή να συμμετέχετε σε 3 μόνο εννοιολογικούς χάρτες, οπότε καλύτερα να  ξεκινήστε από το δικό σας!
 


Μετατρέψτε τις δημιουργικές σας ιδέες σε πράξη και δείτε την παρουσίαση σας να 
ζωντανεύει!



Commaping, Συνεργασία για τη δημιουργία εννοιολογικού χάρτη

     
       Ο εννοιολογικός χάρτης αποτελεί μια γραφική αναπαράσταση εννοιών, όπου οι κόμβοι αντιπροσωπεύουν τις έννοιες και οι συνδέσεις τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών. Η οπτική αναπαράσταση των εννοιολογικών χαρτών θεωρείται πολύ χρήσιμη στην εποικοδομητική μάθηση.
       Το εργαλείο Commaping είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει τη συνεργατική δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Υποστηρίζεται ησυνεργασία μέχρι 20 ατόμων, η επικοινωνία των οποίων επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή τους σε chat και ανταλλαγή μηνυμάτων.
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το Commaping;
Πολύ απλά γιατί :
  •   Είναι εύκολο στη χρήση!
  •   Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πραγματικό χρόνο και να επικοινωνήσουμε μέσω του chat της εφαρμογής!
  •   Μπορούμε να μοιραστούμε γρήγορα τις πληροφορίες μας!
  •   Μπορούμε να οργανώσουμε τον εννοιολογικό μας χάρτη, να ορίσουμε την τελική ημερομηνία υποβολής αρχείων, να δώσουμε αρμοδιότητες και να επισυνάψουμε σημειώσεις, εικόνες, αρχεία , χρήσιμες διευθύνσεις από το διαδίκτυο.
  •   Μπορούμε να δώσουμε ανατροφοδότηση στους μαθητές συνεργάτες μας.
  •   Μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα αρχεία που έχουν προστεθεί και να τα αποθηκεύσουμε.
  •   Μπορούμε να δούμε τη φάση ολοκλήρωσης των εργασιών και να προσθέσουμε το αντίστοιχο εικονίδιο(Icons) .
  •   Μπορούμε να υπενθυμίσουμε το μαθητή να δεχθεί την πρόσκληση για επεξεργασία (Remind Invitees) ή να ολοκληρώσει την υποχρέωση που έχει αναλάβει και να αποσταλεί άμεσα e-mail.(E-mail tasks).
  •   Μπορούμε να κλειδώσουμε ή να κρύψουμε κάποιες έννοιες.
  •   Μπορούμε να τον ζουμάρουμε για να είναι ορατό το τμήμα που επιθυμούμε.
  •   Μπορούμε να δούμε τον εννοιολογικό χάρτη ως παρουσίαση(Start Presentation).
  •   Μπορούμε να τον εκτυπώσουμε ολόκληρο ή τμήμα του .
Υπάρχει και η έκδοση Desktop, την οποία μπορείτε να την κατεβάσετε και να δουλέψετε χωρίς σύνδεση, αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι δωρεάν!
Ας δούμε αναλυτικά τι μπορούμε να κάνουμε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
    1. Επισκεφτείτε τη διεύθυνση : http://www.comapping.com/
    2. Κάντε εγγραφή. Κάντε κλικ στο Register. Γράψτε το Ονοματεπώνυμό σας, το e-mail σας, το password ,που θα θέλατε και τσεκάρετε ότι είστε πάνω από 13 ετών κι ότι θέλετε να δοκιμάσετε τη full δοκιμαστική έκδοση. Σημειώστε που μάθατε για την εφαρμογή (π.χ. moodle) και τέλος κάντε κλικ στο Submit.
Προσοχή! Αν έχετε χρησιμοποιήσει το commaping κατά το παρελθόν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλο mail κατά την εγγραφή σας,γιατί είναι δωρεάν μόνο για 30 ημέρες.
    3. Θα εμφανιστεί στην οθόνη σας αυτή η εικόνα.
    4. Κάντε κλικ στο New map, για να δημιουργήσετε ένα νέο εννοιολογικό χάρτη.
    5. Γράψτε το όνομα που θέλετε να δώσετε στο χάρτη σας. Δείτε το παράδειγμα και στη συνέχεια πατήστε ΟΚ.
    6. Πατάμε New Topic για να δημιουργήσουμε την πρώτη μας σύνδεση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πατώντας πάνω στα βασικά εργαλεία Basic Tools ή με δεξί κλικ.
        Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς, το χρώμα και το φόντο του πλαισίου,να υπογραμμίσετε το κείμενό σας, αλλά και να προσθέσετε ή να καταργήσετε ένα link,να προσθέσετε μια σημείωση ή να αναθέσετε μια εργασία σε ένα μαθητή σας.
    7. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες κεντρικές ιδέες. Στη συνέχεια τσεκάρoντας μια κεντρική ιδέα και πατώντας New Subtopic, μπορείτε να προσθέσετε και δευτερεύουσες έννοιες. 
    8.Στο συγκεκριμένο παράδειγμα προσθέτουμε ένα link. Πατήστε το 6ο εικονίδιο κάτω από το κείμενό σας και επικολλήστε το link. 
 
    9. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε αρχεία από τον υπολογιστή σας (με δεξί κλικ και Attache file).Με τον τρόπο αυτό προσθέστε μια εικόνα και ένα αρχείο από τον υπολογιστή σας, όπως παρουσίαση, αρχείο word κλπ. (Όταν προσθέτετε μια εικόνα, αυτή τοποθετείται πριν από το κείμενο και είναι ορατή, ενώ όταν προσθέτετε κάποιο άλλο αρχείο, φαίνεται ένας συνδετήρας και όταν πλησιάζετε τον κέρσορα φαίνεται ο τίτλος και ο τύπος του αρχείου.) 
 10.Μπορείτε σε μια έννοια με δεξί κλικ να πατήσετε Add note και να προσθέσετε μια σημείωση, όπως για παράδειγμα στο τραγούδι, μπορείτε να επικολλήσετε τους στίχους του τραγουδιού. Τον εννοιολογικό χάρτη μπορείτε να τον εμπλουτίσετε όπως εσείς επιθυμείτε.
11. Στη συνέχεια πατήστε Share & Collaborate και γράψτε το e-mail του συνεργάτη ή των συνεργατών σας, τσεκάροντας το To edit map. (Επικοινωνήστε με το άτομο που θα συνεργαστείτε και ζητήστε του, αφού έχετε ετοιμάσει εσείς τους κεντρικούς άξονες, να σημειώσει μέσα σε παρένθεση δίπλα από το αρχείο που θα προσθέσει το όνομά του και το τμήμα του .Στείλτε την πρόσκληση Send Invitation)

        Αν θέλετε απλά να στείλετε τον εννοιολογικό χάρτη σας σε κάποιο άλλο άτομο, γράψτε το mail του και τσεκάρετε το : To view map. Μπορείτε αν θέλετε να συνεργαστείτε σε επίπεδο σχολείου ή με περισσότερους συνάδελφους να επιλέξετε να κάνετε μαζική εισαγωγή των e-mails, να κοινοπoιήσετε το link μαζικά ή να το δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο. Έχετε τη δυνατότητα ως διαχειριστής να βλέπετε τις αλλαγές και να ενημερώνεστε γι’ αυτές με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
    12. Ο συνεργάτης σας πρέπει να προσθέσει υλικό σε μια υπάρχουσα έννοια ή σε μια έννοια που θα προσθέσει ο ίδιος βάζοντας ένα αρχείο από τον υπολογιστή του, μια εικόνα ή ό,τι άλλο επιθυμεί, ανάλογο με το θέμα του εννοιολογικού σας χάρτη. Δείτε το παράδειγμα . Ο συνεργάτης θα πρέπει να επιλέξει ένα διαφορετικό χρώμα, για  να γράψει   το ονοματεπώνυμό του και την τάξη του..
Πατώντας πάνω στην εικόνα που έχει βάλει ο συνεργάτης σας, μπορείτε να τη δείτε σε μεγέθυνση, Μπορείτε επίσης να δείτε πατώντας το συνδετήρα, αν έχει προσθέσει κάποιο αρχείο υπολογιστή ή κάνοντας κλικ στο link,ανοίγει μια καρτέλα σε άλλο παράθυρο, που οδηγεί σ' αυτό.
Δείτε ένα ακόμη εννοιολογικό χάρτη, που δημιουργήθηκε με το Commaping από τον επιμορφωτή του τμήματος Σερρών, Αλεξανδρίδη Νίκο.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία!!

Ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας


     
      Το Slack είναι ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας, που δημιουργήθηκε to 2013 από τον Stewart Butterfield για τις ανάγκες της επιχείρησης του, μιας και πολλοί λογαριασμοί(mail, skype…) των μελών είχαν χακαριστεί, και το όνομά του προέρχεται από το ακρωνύμιο : «Searchable Log of All Conversation and Knowledge». Χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφημένο κώδικα.
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το Slack;
Πολύ απλά γιατί :
  • είναι δωρεάν
  • είναι εύκολο στη χρήση
  • μας βοηθά να συνεργαστούμε πιο άμεσα και να ανταλλάξουμε απόψεις και ενδιαφέροντα άρθρα είτε ως μια μεγάλη ομάδα είτε δημιουργώντας μικρότερα ιδιωτικά κανάλια συζητήσεων! (Μπορούμε δηλαδή να ανταλλάξουμε μηνύματα δημόσια με όλα τα μέλη της ομάδας μας ή να στείλουμε προσωπικό μήνυμα σε κάποιο από τα μέλη.)
  • μας βοηθά να διαμοιραζόμαστε εύκολα φωτογραφίες και αρχεία με drag and drops
  • υπάρχει μια πληθώρα θεματικών καναλιών (παραγωγή, διαφήμιση, υποστήριξη κλπ)
  • ενσωματώνει ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών, όπως Google drive, Trello, Dropbox, Box, Heroku, Zendesk κλπ Μπορείτε να τις ανακαλύψετε με ένα κλικ(Πατώντας πάνω αριστερά στο όνομα της ομάδας σας και μετά Apps and integrations.)
  • μοιάζει με το σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας όπως χρησιμοποιούμε καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε δηλαδή να επικοινωνήσουμε με μηνύματα και να εκφράσουμε τις αντιδράσεις μας σε ένα μήνυμα ή αρχείο προσθέτοντας emoji.
  • παρέχει εφαρμογές για κινητά iOS, Android και Windows Phone και είναι διαθέσιμο για χρήστες Windows, Linux, MacOS.
Ας δούμε αναλυτικά τι μπορούμε να κάνουμε:
  • Επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://slack.com
  • Στη συνέχεια  γράψτε στο πλαίσιο το mail σας (προτιμήστε το gmail) και έπειτα Get Started for free για να ξεκινήσετε.
  • Στην επόμενη καρτέλα κάντε κλικ στο Create a new team, για να δημιουργήσετε μια νέα ομάδα.
  • Έπειτα ελέγξτε το email και σημειώστε τον κωδικό για να συνεχίσετε.Μόλις το πληκτρολογήσετε, θα μεταφερθείτε αυτόματα στην επόμενη σελίδα. Γράφετε το όνομα και το επώνυμό σας.Ως username χρησιμοποιείται αυτό που αναγράφεται πριν από το gmail και κάντε κλικ στοContinue to Password. και σημειώνετε ένα κωδικό με τουλάχιστον 6 χαρακτήρες κι έπειτα κλικάρετε το Continue team info.
  • Στην ερώτηση What will your team use Slack for ? (για ποιο λόγο θέλετε να χρησιμοποιήσετε το slack;) τσεκάρετε το School(σχολείο).Στην ερώτηση How big is your school group?(Πόσο μεγάλη είναι η ομάδα του σχολείου σας;) επιλέξτε 1- 10 people (άτομα). Στην ερώτηση What is your role there? ( Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;) τσεκάρετε το Teacher/Professor(Δάσκαλος/Καθηγητής).Στην επόμενη ερώτηση Are you a manager? (Είστε ο διαχειριστής;) πατήστε Yes και τέλος κάντε κλικ στο Continue to Group Name .Δείτε και την εικόνα που ακολουθεί:
  • Γράψτε το όνομα της ομάδας σας. Εσείς, για τις ανάγκες της εργασίας, θα γράψετε : moodle και το Επώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες και πεζά .π.χ.moodle-zisi  και κάντε κλικ στο Continue to Team Url.(Σημείωση: Στην περίπτωση που σε κάποιο τμήμα υπάρχουν άτομα με το ίδιο επώνυμο, θα σημειώσετε και το αρχικό ή τα δυο πρώτα ψηφία του ονόματός σας.π.χ.moodle-elantoniou.)
  • Επιλέξτε το url, που θα θέλατε να έχει η ομάδα σας ή αλλάξτε το! Μπορείτε να το τροποποιήσετε, αν δεν είναι διαθέσιμο και να προσθέσετε ενδεχομένως και αριθμούς, ειδικά στα πιο συνηθισμένα επώνυμα.
  • Κάντε κλικ στο I Agree (Αποδοχή) και πληκτρολογήστε γρήγορα τον 6ψήφιο κωδικό, που μόλις λάβατε στο mail.
  •  Η ομάδα σας επιτέλους είναι έτοιμη! Μα δεν υπάρχει όμως ομάδα με ένα μέλος! Επομένως πρέπει να  στείλετε πρόσκληση , γράφοντας το mail ενός τουλάχιστον συμφοιτητή σας , είτε από το δικό σας είτε από κάποιο άλλο τμήμα.  Πατήστε το + Add another invitation για να καλέσετε περισσότερα άτομα, αλλά μην ξεχνάτε όχι περισσότερα από 10 άτομα! Τέλος, κάντε κλικ στο Send Invitations.
  • Επιτέλους το slack σας καλωσορίζει! Κάντε κλικ στο Explore Slack για να το εξερευνήσετε.
  • Γράψτε το πρώτο σας μήνυμα για να καλωσορίσετε τα μέλη της ομάδας σας και να αναφέρετε το θέμα το οποίο θα συζητήσετε.
  • Το Slackbot  μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε και να σας δώσει κάποιες πολύτιμες συμβουλές.
  • Από την αριστερή στήλη κάντε κλικ στο #general και μετά edit για να γράψετε το σκοπό δημιουργίας της ομάδας.
  • Μπορείτε και σ' αυτό το σημείο να προσκαλέσετε άτομα.Παρατηρήστε ότι ήδη τα άτομα που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση είναι ορατά με τα username τους στην αριστερή στήλη. Πάνω δεξιά θα δείτε αυτά τα κουμπάκια: Δυστυχώς δεν έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου, παρά μόνο αν καταβάλετε κάποιο χρηματικό ποσό. Στο δεύτερο κουμπάκι μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του καναλιού, να προσκαλέσετε μέλη, να το μετονομάσετε, να ενεργοποιήσετε ή όχι τις ειδοποιήσεις του.Τέλος, στο τρίτο κουμπάκι μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες του καναλιού, αν υπάρχουν καρφιτσωμένα ή κοινόχρηστα αρχεία και από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα.
  • Στείλτε το πρώτο σας μήνυμα και δεχθείτε μια απάντηση στην πρόσκλησή σας, όπως το παράδειγμα.Για να στείλετε ένα μήνυμα επιλέξτε από την αριστερή στήλη το όνομα του συνεργάτη σας, γράψτε το μήνυμα και πατήστε enter (στο πληκτρολόγιό σας).
Για τους συμμετέχοντες σε μια ομάδα: Όταν λάβετε ένα mail για να συμμετέχετε σε μια ομάδα κάντε κλικ στο κουμπάκι Join now και συνεχίστε, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας, το username, που επιθυμείτε και πατήστε next , στη συνέχεια επιλέξτε ένα password και πατήστε πάλι next , επιλέξτε το ρόλο σας (Student), κάντε κλικ στο No, μιας και δε θα είστε εσείς ο διαχειριστής της ομάδας,πατήστε Continue Και μετά I Agree για να εγγραφείτε όπως κάνατε και για τη δημιουργία της δικής σας ομάδας Slack! Μην πατήσετε το Get the App, γιατί δε θέλουμε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας, αλλά Skip now για να μπείτε επιτέλους στην ομάδα.
 (Δείτε και την παρακάτω εικόνα.)
Προσοχή! Στα μηνύματά σας θα πρέπει να αναφέρετε το θέμα της συζήτησής σας, όπως στο παράδειγμα και να προσθέσετε ένα αρχείο (είτε από τον υπολογιστή, όπως παρουσίαση, αρχείο pdf είτε ένα σχετικό βίντεο από You Tube ή TheacherTube ή μια εικόνα).
      Μπορείτε να προσθέσετε αρχεία και εικόνες με drag and drops. Ανοίγει μια καρτέλα στην οποία γράφετε τον τίτλο και ένα σχόλιο. Με το κουμπάκι + που είναι ενσωματωμένο στον υπολογιστή σας, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο αρχείο από τον υπολογιστή σας, το google drive κλπ Δείτε την εικόνα:
  • Στην περίπτωση που δεν έχετε βρει διαθέσιμο κανάλι με το επώνυμό σας, κατά την υποβολή γράψτε και το όνομα του καναλιού, που δημιουργήσατε.

Οργάνωση αρχείων με Pearltrees


Tο εργαλείο Pearltrees είναι ένα οπτικό και συνεργατικό εργαλείο που σου επιτρέπει να οργανώσεις τα αρχεία σου(σημειώσεις, φωτογραφίες, powerpoint , μουσική, βίντεο...) καθώς και ιστοσελίδες ή σελιδοδείκτες σε συλλογές. Μπορεις αυτές τις συλλογές να τις μοιραστείς ή να τις δημοσιεύσεις σε blogs, Twitter και Facebook.        
Ας φτιάξουμε το δικό μας Pearltrees!
  1. Πήγαινε στην διεύθυνση http://www.pearltrees.com/ και δημιούργησε ένα λογαριασμό ή συνδέσου με έναν λογαριασμό facebook, twitter ή google.                                                                                                                
  2. Πάτησε το πρώτο κουμπί με το    (add), το οποίο βρίσκεται δίπλα από το όνομά σου, για να δημιουργήσεις τη συλλογή σου (Collection) ή  να προσθέσεις Ιστοσελίδα (Web Page) ,Φωτογραφία (Photo), Αρχείο (File), ή Σημείωση (Note).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
  3. Πάτησε το επόμενο κουμπί    για να διαμορφώσεις το προφίλ  σου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
  4. Πάτησε το επόμενο κουμπί    Share για να μοιράσεις το υλικό σου μέσω κώδικα ή σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.                                                                                                                                                                                                                                          
  5. Τέλος πάτησε το κουμπί    για να ανακαλύψεις σχετικές συλλογές.                                                                                                                                                                             
  6. Τα κουμπιά πάνω αριστερά    My account, My collections, Μy network, My interests δίνουν πληροφορίες για το λογαριασμό σου, τις συλλογέσ σου, το δίκτυό σου, τα ενδιαφέροντά σου.                                                                
  7. Τέλος το κομπί  Tools , κάτω αριστερά δίνει δυνατότητες για να διευρήνεις το Pearltrees.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  8. Ας δούμε και ένα παράδειγμα....                                       
  9.    http://www.pearltrees.com/fionakotsali/art/id17638091#l659                     

Δημιουργία παζλ με Astra Gift Maker 

Το Astra Gift Maker είναι ένα δωρεάν εργαλείο για τη δημιουργία αυτόνομου παζλ από εικόνες (οικογενειακές φωτογραφίες, εικόνες που έχετε κατεβάσει από το Internet, κ.λπ.).
Το πρόγραμμα μπορεί με μερικά κλικ να μετατρέψει οποιαδήποτε εικόνα τύπου BMP, JPG, GIF και PNG σε ένα εκτελέσιμο αρχείο (*.exe) το οποίο μπορεί να εκτελείται σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα σας.
Μπορείτε να μετατρέψετε επίσης χάρτες (Γεωγραφίας, Ιστορίας, κλπ) καθώς και άλλες εικόνες από τα βιβλία των τάξεων που βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή κατεβάζοντας εικόνες (δεξί κλικ και Αποθήκευση ως) σε χρήσιμα παζλ για εξάσκηση στον υπολογιστή.
Το πρόγραμμα πρώτα το κατεβάζετε και το εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας. Η πρώτη οθόνη είναι έτσι:
1
 Χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Open για να εισάγουμε μια εικόνα στο πρόγραμμα. Μόλις εντοπίσουμε την εικόνα πατάμε «Ανοιγμα» και η εικόνα εμφανίζεται στο παράθυρο του προγράμματος:
2
 Από τις καρτέλες που έχουν ανοίξει πάνω στην κορυφή του παραθύρου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις επιλογές που διαθέτει το πρόγραμμα.
3
- Καρτέλα Add Description: Προσθέστε μια περιγραφή ή οδηγίες για το παζλ.
- Καρτέλα Set Playing Options: Ρυθμίστε το Βαθμό Δυσκολίας του Παζλ, δηλαδή τον αριθμό των κομματιών – ψηφίδων που θα αποτελείται το παζλ. Μπορείτε να το κάνετε εύκολο (με λίγα κομμάτια) τραβώντας την μπάρα τέρμα δεξιά ή αντίστροφα πολύ δύσκολο (με πολλά κομμάτια) τραβώντας την μπάρα τέρμα αριστερά.
4
 Επίσης ορίστε το είδος των κομματιών του παζλ, το περίγραμμα ή όχι και τον τρόπο τοποθέτησης των κομματιών στην οθόνη του παζλ.
- Καρτέλα Edit Congratulation: Ρυθμίστε τα μηνύματα που θα εμφανίζει το πρόγραμμα όταν ο χρήστης λύνει το παζλ:
5
- Καρτέλα Save Jigsaw: Τέλος αποθηκεύετε το αρχείο με τις επιλογές που δώσατε από το κουμπί Save.
6
Μόλις το αποθηκεύσουμε, δημιουργείται ένα νέο πρόγραμμα (εκτελέσιμο αρχείο) όπου του ορίσαμε να αποθηκευτεί (πχ. στην Επιφάνια Εργασίας μας)
7
το οποίο μπορούμε να το μεταφέρουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή επιθυμούμε. Επίσης μπορούμε να το εκτελέσουμε κάνοντας διπλό κλικ όπως σε όλα τα προγράμματα. Τελευταίο παράθυρο που εμφανίζεται είναι αυτό:
8
Μπορούμε να επιλέξουμε Test Jigsaw ή όχι. Αν θέλουμε μπορούμε να πάμε στην Επιφάνεια Εργασίας και να εκτελέσουμε από εκεί το Παζλ που φτιάξαμε:
9
Το παζλ θα έχει αυτή τη μορφή (πιθανόν το πρόγραμμα antivirus που διαθέτουμε να μας ρωτήσει για την εκτέλεση του αρχείου ή να το ελέγξει από μόνο του):




Δημιουργία διαδραστικής αφίσας με Glogster

Με το πρόγραμμα αυτό έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε πολυτροπικές αφίσες , υψηλής αισθητικής ή ακόμα να παρουσιάσετε ένα μάθημα που θα συνδυάζει κείμενο, εικόνα, βίντεο , ήχο, ή ακόμα και φύλλα εργασίας για τους μαθητές σας. 
Η έκδοση είναι δοκιμαστική διάρκειας 8 ημερών. 
 Πηγαίνετε στη σελίδα  http://edu.glogster.com/
Ακολουθήστε τις οδηγίες και κάντε εγγραφή για την δωρεάν έκδοση ως εκπαιδευτικός ή ως σπουδαστής.
Η επικύρωση της εγγραφή σας, γίνεται με αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσετε.
Μετά την εγγραφή σας συνδεθείτε στην εφαρμογή με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που δηλώσατε
Ξεκινήστε τη δημιουργία της αφίσας σας, επιλέγοντας Create New Glog
Διαλέξτε ένα πρότυπο (Template) από τα προτεινόμενα.
Κάνοντας διπλό κλικ πάνω στις επιλεγμένες θέσεις της αφίσας, ανοίγει παράθυρο με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να εισάγετε κείμενο, εικόνες,  video και ήχο.
Με την επιλογή  Preview στο κάτω μέρος της αφίσας μπορείτε να βλέπετε πώς θα φαίνεται η διαδραστική σας αφίσα στους χρήστες. Με την  επιλογή Back to Edit επιστρέφετε στο περιβάλλον της δημιουργίας, όπου μπορείτε να διορθώσετε και να προσθέσετε νέα στοιχεία.
Όταν τελειώσετε επιλέγετε Save, δίνετε όνομα στη δημιουργία σας επιλέγοντας επίσης την επιλογή Public for all.
Δείτε ένα παράδειγμα εδώ
 Δημιουργήστε τη δική σας πολυτροπική αφίσα που θα συνδυάζει κείμενο , εικόνες , βίντεο και ήχου.


Δημιουργία διαδραστικής εικόνας Thinglink 

Το πρόγραμμα αυτό σας επιτρέπει να σχεδιάσετε τα μαθήματά σας ώστε να είναι πιο όμορφα κι ενδιαφέροντα.
Mπείτε στη διεύθυνση  : https://www.thinglink.com/   και εγγραφείτε.
Από το οριζόντιο μενού πάνω δεξιά πατήστε CREATE.
Διαλέξτε κι ανεβάστε  την αρχική εικόνα σας , αυτή δηλαδή η οποία θα εμφανίζεται στην εργασία σας σαν φόντο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τους εξής τρόπους:
1) Από τον υπολογιστή σας : από το Chose images or drag and drop here
2) Από το διαδίκτυο πατώντας Web και προσθέτοντας το Url της σελίδας που βρίσκεται η εικόνα,
3) Από το Import και Facebook Photos (αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφία από το Facebook )
4) Από το Import και Public Flickr images . Σ’αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάτε στο https://www.flickr.com/ να εγγραφείτε και να κάνετε upload τη φωτογραφία που θέλετε.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πάνω στην αρχική εικόνα σας σε όποιο σημείο θέλετε πατήστε διπλό αριστερό κλικ. Αριστερά θα ανοίξει το πλαίσιο EDIT TAG . Προσθέστε αν θέλετε, κάποιον σύνδεσμο στο πλαίσιο url το οποίο θα οδηγεί σε κάποια εικόνα ή σε κάποιο βίντεο . Μπορείτε επίσης να γράψετε και  κείμενο στο Text. Το κείμενό σας θα εμφανιστεί αυτόματα στο σημείο της εικόνας στο οποίο έχετε κάνει το αρχικό κλικ. Μην ξεχάσετε στο τέλος της επεξεργασίας του συγκεκριμένου σημείου να πατήσετε SAVE TAG για να αποθηκεύσετε ότι έχετε κάνει.  Επίσης, για να αποθηκευτεί όλη η εικόνα, στο τέλος της επεξεργασίας της πατήστε Save image. Πειραματιστείτε με τη μορφή που θέλετε να έχουν τα Icons (τα σύμβολα πάνω στην εικόνα σας), ανάλογα με το τι θέλετε να δείξετε και πόσο να το τονίσετε.
Στην εργασία αυτή πρέπει : Να δημιουργήσετε μια διαδραστική εικόνα με τέσσερα tags : ένα με ένα μικρό κείμενο, ένα που θα οδηγεί σε μια ιστοσελίδα , ένα που θα οδηγεί σε ένα βίντεο και ένα στο οποίο θα είναι γραμμένο το όνομά σας. 
Ένα παράδειγμα διαδραστικής εικόνας μπορείτε να δείτε εδώ

Χρονογραμμή-Timetoast 

Το Timetoast είναι ένα εργαλείο δημιουργίας χρονογραμμής!
Αφορά την ιστορία, τις τέχνες, τις επιστήμες, τη μουσική και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
  1. Αρχικά κάνουμε εγγραφή. Δημιουργούμε λογαριασμό.
Επιλέγουμε το Public - που δεν μας κοστίζει τίποτε.timetoast1a.png
timetoastpublic.png
  1. Αφού επιβεβαιώσουμε τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας, συνδεόμαστε.
    αν δεν υπάρχει επιβεβαίωση μέσω Email θα παίρνουμε το παρακάτω μήνυμα
    timetoastConf.png
  2. από το Dashboard   --> timelines επιλέγουμε το πλαίσιο "+ a new timeline".
    addtimetoast.png
  3. Στο πλαίσιο που εμφανίζεται συμπληρώνουμε έναν τίτλο και μια σύντομη περιγραφή του θέματος. Προαιρετικά επιλέγουμε κατηγορία. Ανεβάζουμε μία φωτογραφία στο σχετικό πεδίο.newtimetoast.png
    και προχωράμε επιλέγοντας create timeline
  4. Στην επόμενη φόρμα επιλέγουμε την εντολή “Add timespan”. Δίνουμε έναν τίτλο, προσδιορίζουμε αντίστοιχα την ημερομηνία έναρξης και την ημερομηνία λήξης της χρονογραμμής και περιγράφουμε (προαιρετικά) σύντομα το γεγονός με δυνατότητα ενσωμάτωσης αρχείου φωτογραφίας ή υπερσυνδέσμου. Προχωράμε επιλέγοντας Create timespan.
    timespam.png
  1. Στη συνέχεια επιλέγουμε την εντολή “Add event” και Προσθέτουμε διαδοχικά τα γεγονότα.
    Σε κάθε γεγονός-Event συμπληρώνουμε έναν τίτλο, την ημερομηνία του γεγονότος και μία περιγραφή (προαιρετικά) με δυνατότητα ενσωμάτωσης αρχείου φωτογραφίας ή υπερσυνδέσμου.
    Επιλέγουμε Create event.


    timeevent.png
  2. Έχοντας ολοκληρώσει το προσχέδιο της χρονογραμμής μας επιλέγουμε Dashboard ->Timelines.
    Στη συνέχεια επιλέγουμε Actions και από τις επιλογές της διαχείρισης/επεξεργασίας, της διαγραφής και της δημοσιοποίησης επιλέγουμε Public, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

    Σημείωση: Στο κάτω μέρος της χρονογραμμής μας δίνεται η δυνατότητα προβολής σαν χρονογραμμή ή σαν λίστα γεγονότων (βλ. την παρακάτω εικόνα) και της ενσωμάτωσης-Embed (βλ. την παρακάτω εικόνα) της χρονογραμμής μας σε ιστοσελίδα.
     Στιγμιότυπο από 2015-05-25 19:53:19.png
  3.  Επίσης έχουμε την δυνατότητα προβολής σαν χρονογραμμή/timeline ή σαν λίστα γεγονότων τιmeτ.png
Ενδεικτικά εδώ  εδώ κι εδω


MeetingWords

Σκοπός της παρούσας εργασίας ειναι να μάθουμε ένα συνεργατικό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις τάξεις μας.
Τι θα κάνετε:
1. Πηγαίνετε στη διεύθυνση http://meetingwords.com/. Δημιουργήστε ένα έγγραφο όπου θα αναφέρετε ιδέες και δραστηριότητες για κάποιο μάθημα της επιλογής σας. Πριν αρχίσετε, γράψτε το όνομά σας στο πλαίσιο <enter your name>. Eπιλέξτε ένα χρώμα της αρεσκείας σας από το χρωματιστό τετραγωνάκι στα αριστερά του πλαισίου ονόματος και πατήστε save.
2. Καλέστε έναν τουλάχιστον συμμαθητή σας  να προσθέσει μια δική του ιδέα ή σχόλιο στο διαδραστικό πολυμεσικό έγγραφό σας, γνωστοποιώντας του το URL του (τη διαδικτυακή του διεύθυνση) ή στέλνοντάς του mail (το ίδιο το MeetingWords σας δίνει αυτή την επιλογή). Ζητήστε από το συμμαθητή σας να γράψει το όνομά του στο <enter your name> επιλέγοντας ένα άλλο χρώμα  από το δικό σας και αποθηκεύοντας. Το έγγραφό σας θα μοιάζει με το παρακάτω:

3. Αφού γράψει και ο συμμαθητής σας, γράψτε το URL του εγγράφου σας στην υποβολή της παρούσας εργασίας σαν ενεργό σύνδεσμο.
 Προσοχή!
  • Προσέξτε μην διαγράψετε γραμμές άλλων μαθητών!
  • Μη γράφετε σε γραμμές που χρησιμοποιούνται την στιγμή εκείνη από άλλους εκπαιδευόμενους! 

Ιστο-Εξερευνήσεις / WebQuests

  • Μια ιστοεξερεύνηση είναι μια μορφή μαθήματος, διερευνητικού τύπου, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών με τις οποίες εργάζονται οι μαθητές προέρχεται από τον παγκόσμιο ιστό.

  • Το μοντέλο αναπτύχθηκε από τον Βernie Dodge στο Πανεπιστήμιο του San Diego, τον Φεβρουάριο του 1995.

  • Οι ιστοεξερευνήσεις συνήθως –όχι πάντα- περιλαμβάνουν ομαδική εργασία, με κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους ή προοπτικές.

  • Σχεδιάζονται γύρω από πηγές που έχει προεπιλέξει ο εκπαιδευτικός.

  • Οι μαθητές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες, δεν τις αναζητούν.

  • Η διάρκειά της είναι : ι) βραχυχρόνια ( στόχος είναι η απόκτηση γνώσης, ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλη ποσότητα νέας πληροφορίας και επιχειρεί να την κατανοήσει {1-3 μαθήματα} ιι) μακροχρόνια ( στόχος είναι η επέκταση ή η εκλέπτυνση των γνώσεων, ο μαθητής αναλύει το σώμα γνώσεων εις βάθος και δημιουργεί ‘κάτι’ το οποίο οι άλλοι μπορούν να ανταποκριθούν){1 εβδομάδα-1 μήνας}

  • Τα τμήματά της είναι: Εισαγωγή-Εργασία-Διαδικασία-Αξιολόγηση-Συμπέρασμα-Σελίδα του εκπαιδευτικού
       Η Εισαγωγή παρέχει βασικές πληροφορίες για το θέμα και ένα παρακινητικό σενάριο, όπως την απόδοση ρόλων στους μαθητές…Επιπλέον στην εισαγωγή γίνεται επισκόπηση των μαθησιακών στόχων.
              Η Εργασία περιέχει το ΄τελικό προϊόν’ των μαθητών για την ολοκλήρωση της ιστοεξερεύνησης. Είναι το πιο δύσκολο και δημιουργικό μέρος
        Η Διαδικασία περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να φέρουν εις πέρας την εργασία τους. Σε κάθε βήμα υπάρχουν ενσωματωμένοι οι απαιτούμενοι αντίστοιχοι σύνδεσμοι. Εκτός από πηγές από τον Ιστό, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν και άλλοι πόροι: βίντεο, βιβλία, αφίσες, χάρτες, μοντέλα, κ.α. Επίσης, στη διαδικασία μπορούν να περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις, διαλέξεις από προσκεκλημένους ειδικούς, ή άλλες παρακινητικές τεχνικές.  
        Η Αξιολόγηση : Το συνηθέστερο εργαλείο είναι τα διαβαθισμένα κριτήρια (rubric).
        Στο Συμπέρασμα: συνοψίζονται τα όσα έμαθαν οι μαθητές μέσω των δραστηριοτήτων. Δίνεται η ευκαιρία για αναστοχασμό και για συζήτηση στην τάξη.

Ιστοεξερευνήσεις μπορούμε να βρούμε:
  • Μέσω μιας μηχανής αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά
  • Στον ιστότοπο www.webquest.org (που διαθέτει βάση δεδομένων)
  • Στους ιστότοπους www.questgarden.com και www.zunal.com, που προσφέρουν τη δυνατότητα online κατασκευής και φιλοξενίας ιστοεξερευνήσεων και επίσης επιτρέπουν την αναζήτηση.

Πώς κατασκευάζεται μια ιστοεξερεύνηση;
  • Από τεχνική πλευρά είναι εύκολη αρκεί κάποιος να ξέρει να δημιουργεί ένα έγγραφο (π.χ. με το word, ή το PowerPoint) με υπερσυνδέσεις.
  • Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδων/ιστότοπων (π.χ. Dreamweaver, NVU)…
ή να αξιοποιηθεί κάποια web 2.0 εφαρμογή για την on line κατασκευή (συνήθως και φιλοξενία) ιστοσελίδων/ιστότοπων (π.χ. www.weebly.com)
  • Tην κατασκευή και φιλοξενία ιστοεξερευνήσεων προσφέρουν και κάποιοι ιστότοποι, π.χ. zunal (www.zunal.com).    








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις